MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

"Folkets TV-kanal" skal drives fra NTNU (9.3.03, 20:19)

NRK har sitt hovedsete i Oslo, TV2 har tilhold i Bergen. Nå er det sterke krefter i sving for at såkalt "Public Access TV" skal få sitt hovedsete i Trondheim og på NTNU.

Som det første norske universitetet ble NTNU fredag medlem av foreningen "Åpen kanal". NTNU er tiltenkt en nøkkelrolle i fjernsynskanalen, som skal samle inn og kringkaste reklamefrie TV- og videoprogram.

Den tekniske løsningen utvikles og driftes av Midgard Medialab ved NTNU, mens sendingene skal distribueres via forskningsnettet Uninett, som også har base i Trondheim. Fullt utbygd vil kanalen bli verdens første riksdekkende, nettverksbaserte fjernsynskanal.

Skissen viser den planlagte produksjonsgangen i TV-kanalen. Alle programmer skal lages lokalt, hos det enkelte medlem i Åpen kanal.
Foto: Arne Asphjell
- Styrker ytringsfriheten
- Denne fjernsynskanalen skal sikre større grad av kulturelt demokrati og ytringsfrihet, sier styreleder Ola Tellesbø.

- Vår ambisiøse målsetting er å bidra til kunnskap, innsikt og et styrket folkestyre, legger han til. I kanalens "Råd" har han med seg kjente kulturpersonligheter som blant andre Gunnar Garbo, Rosemarie Köhn, Tove Bull, Nils Christie, Arne Næss og Inge Eidsvåg

Åpen kanal skal være en paraply for 20-30 ulike organisasjoner og grupper som vil slippe til med egne programmer og innslag. På sendeskjemaet vil man blant annet finne fjernundervisning, program om forskning, livssyn, debatter, filmer og nyheter på minoritetsspråk. Med et digitalt kamera og en pc kan i dag nesten alle lage TV-innslag, og via Åpen kanal vil det altså bli mulig å få publisert programmene.

- NRK lager noen programmer for alle - vi skal levere alle programmer for noen, påpeker Tellesbø.

Mangler finansiering
Etter planen skal Åpen kanal være i full drift en gang i 2004. Den store utfordringen i øyeblikket er å skaffe finansiering. Driften av kanalen vil koste tre millioner kroner i året, og foreløpig har ikke kanalen fått noen løfter om offentlig støtte. Nå satser ledelsen på å overbevise kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland under et møte på NTNU senere i vår.

I Danmark brukes 1 prosent av lisensavgiften til å drive en "Public Access Tv"-kanal. Til sammenligning vil de norske driftsutgiftene bare utgjøre en promille av den norske kringkastingsavgiften. Denne type ikke-kommersielle kanaler finnes i mange vestlige land, men finansieringsordningene varierer.

Erik Vold (t.v.) er daglig leder og Ola Tellesbø er styreleder i foreningen Åpen kanal. Vold har tidligere vært redaktør for Student-TV i Trondheim.
Foto: Arne Asphjell
Driver testsendinger
Foreningen Åpen kanal ble stiftet i januar 2002 og prøvesendinger over internett har allerede pågått en stund. I forrige måned ble det gjennomført fem vellykkede testsendinger, og fra i høst skal det kjøres faste testsendinger både fra Bergen og Trondheim. Etterhvert ønsker kanalen også å sende via satellitt og kabel, som "vanlige" TV-kanaler gjør.

Hos NTNU og Uninett finnes det allerede en infrastruktur for å samle inn og sende TV-programmer. Dette er, ifølge styrelder Ola Tellesbø, hovedårsak til at kanalens hovedsete bør ligge i Trondheim.

- Erfaringen tilsier at det vil være uheldig om denne funksjonen blir lagt til Oslo, fremholder Tellesbø. Mesteparten av produksjonen skjer i Oslo, og en "åpen kanal" kan i så fall lett bli et Oslo-fenomen, sier han.

Midgard Medialab i sentral rolle
Ved NTNU er det først og fremst instituttene for Telematikk, Teleteknikk og Kunst- og medievitenskap som er involvert i arbeidet, gjennom Midgard Medialab. Midgard drives i samarbeid med Telenor og NRK, og har et eget multimedialaboratorium i Tyholttårnet. Her finnes også tjenermaskinene som under prøvesendingene har vært hjertet i Åpen kanal ettersom sendingene har blitt "streamet" ut på internett herfra.

Midgard Medialab spiller en viktig rolle både i ett av de nye sentrene for fremragende forskning ved NTNU (Centre for Quantifiable Quality of Service in Communication Systems) og i satsingsområdet Informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Uninett driver det norske forskningsnettverket, som har kapasitet til også å distribuere TV-sendinger. Dette betyr at sendingene i alle fall kan sees i TV-kvalitet på ca. 150.000 pc-er ved landets høgskoler og universiteter. Andre seere som ser på kanalen via internett, vil måtte nøye seg med noe dårligere bildekvalitet.

Stor nytte for NTNU
Initiativtakerne mener at NTNU vil kunne få svært stor nytte av den nye kanalen, både til undervisning, forskning og formidling. Åpen kanal utvikler en undervisningsform, kalt "Møteplassen". Her skal undervisningen foregå interaktivt og i grupper, i stedet for mer tradisjonell TV- og nett-undervisning der kommunikasjonen gjerne går bare én vei - fra foreleser til student.

Innenfor forskningen åpner det seg mange muligheter til å studere problemstillinger innen pedagogikk, teknologi, medievitenskap, psykologi og sosiologi. En rekke forskere og studenter er allerede involvert i utviklingsarbeidet som skjer i Midgard Medialab.

Kanalen er også velegnet til formidling, både til allmennheten og som "smal" møteplass for forskere ved ulike institusjoner. Student-TV er også medlem i Åpen kanal og vil levere programmer til stasjonen.

Av Arne Asphjell og Jan Erik Kaarø

Her finner du nettsidene til Åpen kanal.
Og her er hjemmesidene til Midgard Medialab.
 Se videoklipp