Sintef fornyer seg på nettet
(11.3.03, 20:54) Det er kunnskapen, og ikke organisasjonskartet, som er utgangspunktet for Sintefs nye og demokratiske web-løsning. Mandag morgen våknet verden - i hvert fall de deler av verden som er opptatt av denslags - til Sintefs nye web-sider. De er ennå ikke lansert med brask og bram, for de er langt fra ferdig utviklet, og det er mange småfeil som må plukkes ut. Men hovedtanken bak de nye sidene skal stå fast: Her er det forskningen som skal frontes.
Og sidene skal etter hvert lages av "alle" ansatte i Sintef.
|
Sintefs nye Kunnskapsportal er inndelt i 16 fagområder som dekker alle typer forskning som institusjonen driver. |
Ryddig og logisk
Mens kunnskapen på de gamle nettsidene i stor grad ble sortert ut fra hvilket institutt som "eide" den, er den nå sortert etter fagområder. Gjennom "Kunnskapsportalen" øverst i venstre marg klikker du deg inn på fagområdene, forskningsprosjektene, artiklene og etter hvert enkeltpersonene. Den organisatoriske inndelingen av Sintef er tonet ned på webben, men det er fortsatt mulig å finne nettsider til institutter og avdelinger under "Organisasjon".
– Det skal ikke lenger være nødvendig å kjenne Sintefs instituttstruktur for å finne kunnskapen, understreker Tora Saltnes, som er en av redaktørene for de nye sidene.
Prisverdig er det også at nesten all informasjon ser ut til å være lagt ut både på norsk og engelsk. Akkurat på dette området har de fleste enhetene ved NTNU all grunn til å se og lære.
Nøkternt design
Den nye Sintef-webben er kanskje ikke så overveldende spenstig hva angår det grafiske, men sidene er reine og ryddige, og det er god logikk i hvordan man klikker seg innover i temaene.
Men søkefunksjonene ser foreløpig ikke ut til å fungere noe særlig, noe Saltnes er den første til å innrømme: - Hele løsningen er kompleks, og søkefunksjonene noe av det vanskeligste. Vi jobber iherdig med å få dette på plass.
Vanskelig å finne folk
Hun medgir også at det kanskje er i vanskeligste laget å finne personer. Her blir man nærmest forvirret hvis man bruker søkeruta på hovedsida – dermed må man gå til "Organisasjon" og først finne instituttet - hvis man nå vet hvor vedkommende arbeider - og deretter personen. (Det enkleste er fortsatt å gå til NTNUs hovedside og hente opp telefonkatalogen for NTNU, Sintef og HIST...)
Heller ikke inneholder de ansattes "hjemmesider" noe mer enn de helt nødtørftigste opplysninger.
Hver ansatt er forfatter
Det er meningen at alle Sintefs ansatte skal være med på å fylle de nye nettsidene. Et eget publiseringsverktøy er laget til formålet.
– Alle skal kunne bidra med artikler, dokumenter og annen informasjon. Så vil vi sentralt vurdere om noe av det skal løftes fram, for eksempel som nyhet på hovedsida. Vi har opprettet et helt nettverk av web-redaktører, forteller Tora Saltnes.
For deg som trenger noe mer faktisk informasjon om hva akronymet Sintef egentlig står for og hva stiftelsen driver med vil vi anbefale at du går inn på Spørsmål og svar på den nye Sintef-webben.
Moro kunne det også vært å teste ut "Lynwebben" til Sintef Energiforskning, som er tilgjengelig via lenka "Ekstranett". Her skulle vi blant annet kunne se kart over lynnedslag i Norge, men her ble vi stoppet av en animasjon som i alle fall hos oss verken lot seg åpne i de nyeste versjoner av Internet Explorer eller Netscape.
Av Lisa Olstad |