Truls Ove Karlsen: Svinger unna vekttallene
(12.3.03, 16:14) Den trange entréen er stappfull av bager og utstyr, som Truls Ove Karlsen skal ha med seg på skitur. Førstkommende søndag skal dragvollstudenten ta slalåmmedalje i Worldcupfinalen i Hafjell. - Student og student... Jeg har vel strengt tatt sluttet å skryte på meg den betegnelsen. På de siste to årene har jeg karet til meg knappe ti vekttall, flirer alpinhåpet, når Universitetsavisa kommer på besøk midt i pakkingen.
|
Søndag skal dragvollstudenten Truls Ove Karlsen kjempe om en plass på pallen blant verdens beste slalåmkjørere.
Foto: KiPO PRESS |
Landslagets skolelys
Steinkjergutten tar likevel ikke munnen for full hvis han sier at han har satset litt mer på utdanning enn det kameratene på alpinlandslaget har gjort.
- Det er bare jeg på herrelaget som har noe mer enn gymnaset å vise til, når det kommer til skolering. Men grunnen til det er nok helst at jeg begynte å bli god litt seinere enn de andre. Jeg kunne ikke bruke all tiden min til stå på ski, så lenge jeg var utenfor landslaget. Ettersom jeg ennå ikke hadde fått noe gjennombrudd da jeg var i begynnelsen av 20-årene, begynte jeg å studere for å ha noe å fylle tiden min med, forklarer 28-åringen.
- Jeg hadde allerede to år på baken som student, da jeg slo til i alpinbakkene i forfjor. Og nå, når jeg først er i gang med å studere, er det dumt å bare droppe ut. Det tar bare litt lenger tid for meg å bli ferdig enn for de som er i Trondheim skoleåret rundt.
Sjelden på Dragvoll
Og det er ingen overdrivelse å si at gutten har vært mye på reisefot det siste studieåret. Siden oktober har han bare vært i Trondheim i to uker. Gutten har prøvd skiene sine i alpinkonkurranser i hele verden, fra Sør-Korea til USA.
- Så lenge jeg tar fag der det ikke er obligatorisk å møte opp på forelesninger og kollokvier, går det greit likevel. Etter søndagens worldcupfinale får jeg en rolig periode, og da skal jeg sette meg ned og lese på det siste emnet jeg har igjen i psykologi. Deretter står det igjen et mellomfag for meg, før jeg blir cand.mag, opplyser Truls Ove Karlsen, som foruten psykologi, ex. phil. og ex. fac., også har tatt historie grunnfag.
|
Plakaten av venninnen Hedda Berntsen er på plass hjemme i stua i Moholtlia. Det er litt humor over det med å ha plakater av kompisene sine, mener Truls Ove Karlsen.
Foto: Trond Ola Tilseth |
Løsnet i forfjor
Han bor sammen med slalåmkompisen Thomas Simonsen i Moholtlia på Othilienborg. De to kom sammen til Trondheim for fem år siden for å begynne på universitetslaget. På den tiden var de omtrent like gode i alpinløypene, men så brakk Simonsen leggen på trening, og greide ikke å holde tritt med utviklingen til kameraten.
Vinteren 2001 løsnet det for Truls Ove Karlsen. Da ble han norgesmester og havnet på verdenscuplaget. I desember samme år nådde han sitt foreløpige høydepunkt i karrieren med en tredjeplass i italienske Sestrieres. Flere gode plasseringer i slalåm det siste året har nå kvalifisert ham til søndagens worldcupfinale. 25 utøvere har kvalifisert seg til slalåmfinalen som går av stabelen på Hafjell i Lillehammer. NTNU-studenten ligger som nummer åtte sammenlagt.
- Målet er å komme blant de tre beste på Hafjell. Men uansett hvordan det går på søndag, er jeg meget godt fornøyd med årets sesong, sier Karlsen og drar en hånd over den blanke issen. Så ser han på klokken. Det begynner å bli på tide å flytte alt pikkpakket inn i bilen.
Endelig alpin lønn
Før han legger en gedigen bag i bagasjerommet, reflekterer han litt over livssituasjonen sin.
- Jeg har en drømmejobb og for meg har karrieren nettopp startet. Selv om jeg fyller 28 år i april har jeg mange år igjen som skiløper. Mange alpinister når høydepunktet av sin karriere i midten av trettiårene, sier alpintalentet, som endelig har begynt å tjene brukbare penger på å gjøre det han liker aller best.
- Som alle andre studenter har jeg studielån, men det blir jeg kvitt nå. Med lønn og bonuser fra skileverandøren min kommer jeg opp i en god årslønn. Foreløpig er imidlertid alpinsatsningen et minusprosjekt. Frem til nå har jeg brukt mye mer penger på sporten enn det jeg har fått igjen, smiler Karlsen, som passer godt inn i kategorien deltidsstudent.
Når noen som ikke kjenner ham spør om hva han driver med til daglig, har han nemlig svaret klart:
- Jeg er skiløper!
Av Trond Ola Tilseth |