MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ny bok fra turbo-emeritus (12.3.03, 16:50)

Professor emeritus Knut Holt er snart 85 år, men er fortsatt meget aktiv. Nå har han publisert en ny lærebok på det kjente forlaget Kluwer Academic Publishers.

"Market Oriented Product Innovation" heter boka som har undertittel "A key to Survival in the Third Millenium".

Engasjement og entusiasme er adjektiver som trygt kan brukes for å karakterisere professor Knut Holt. Disse adjektivene passer like godt i dag som for femti år siden.
Mannen som ble pensjonist i god tid før det forrige århundre gikk over i historien, presenterer en oppskrift på hvordan bedrifter skal overleve i tusenårsperioden vi nå går inn i. Det at boka publiseres på et velrenommert, internasjonalt forlag, borger for at Holts tanker og ideer fortsatt er aktuelle og i takt med tiden.

Siste bokprosjekt?
- Men nå er det slutt, sier Holt. - Dette er den siste boka mi. Det har jeg lovet kona.

Kona har også vært engasjert i bokprosjektet. I forordet takkes hun for å ha bistått med språkvask. For sikkerhets skyld tar han her med sitt løfte om å ta livet mer med ro: "I have promised her not to write another book".

"Bedriftslære" er en klassiker
Hvor mange bøker og publikasjoner Holt har publisert i løpet av sin lange karriere, er det ikke greit å få oversikt over. Men antall bøker ligger nok rundt 20. Hans "Bedriftslære" fra sekstiårene er en klassiker som mange NTH-studenter har stiftet bekjentskap med.

I festskriftet som ble utgitt i anledning hans 80-årsdag, finner vi "Vedlikehold og rengjøring av linoleumsgulv" som første eksempel på Holts egne publikasjoner. En klassisk studie av rengjøring ved Regionsykehuset datert 1953 - Holts beste arbeid sier noen. Holt var altså ute femti år før kjendisforfatter Jon Almaas når det gjelder tips om rengjøring!

Det er en solid bok på 400 sider som avslutter Holts faglige forfatterskap. Målgruppen er de som arbeider med utvikling av nye produkter, både fysiske produkter og tjenester. Boka fokuserer på produktet som helhet, og behandler de strategiske og operative problemer ved utviklingsprosessen fra idégenerering til markedsføring, anvendelse og gjenbruk. Betydelig plass er viet det nye fagområdet ecodesign - utvikling av miljøvennlige produkter der forurensing og sløsing er redusert til et minimum.
En pioner
Holt var den som etablerte fagområdet "industriell økonomi og organisasjon" ved NTH i sin tid. Et institutt med dette navnet ble opprettet i 1949, og Holt var første instituttstyrer. Han ble professor i faget i 1953. Han er også en av grunnleggerne av den internasjonale organisasjonen ISPIM - The International Society for Product Innovation Management.

- Det var et mareritt, sier Holt om finpussen av boka før den gikk i trykken. Ikke er han særlig fornøyd med resultatet heller. Det gjelder ikke innholdet, men det trykketekniske. Spesielt figurene synes han forlaget skulle lagt litt mer innsats i å bearbeide og gjøre mer profesjonelle.

Waagø viderefører arven
Boka ble tatt i bruk som lærebok allerede siste høst, og den vil nok komme i oppdaterte versjoner i årene som kommer. Professorkollega Sigmund J. Waagø har påtatt seg ansvaret for å videreføre arbeidet med læreboka. Men holder emeritusen seg like rask og sprek som han er i dag, vil vi tro at det blir vanskelig for ham å holde fingrene helt fra fatet.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Mer om Holt på instituttets sider på nettet.
...og hans egen hjemmeside.