MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

ISFiT 2003:
Vårt universitet - og deres (13.3.03, 13:17)

I disse dager får unge mennesker fra hele verden et glimt av hvordan det er å være student ved NTNU. Men hva slags studiehverdag har de selv, der de kommer fra? Vi har snakket med Livia fra Romania, Albert fra Zambia og Pauline fra Singapore.

Navn: Livia Paraschiva (25)
Kommer fra: Utenfor Bucuresti, Romania
Studerer ved: Universitet i Sorbonne, Paris (har tidligere studert i Bucuresti)
Fag: Økonomi

Hva likte du med universitetet i Bucuresti?

- Vi hadde veldig dyktige lærere og professorer, og jeg trivdes godt der. Universitetet utdanner gode studenter.

Hva likte du ikke?

- Det var mange ulike fag å velge mellom. Men noen av dem var kjedelige, og burde vært byttet ut med mer nyttige emner. Det er en av grunnene til at jeg begynte på Sorbonne. Der hadde de det faget jeg trengte.

Hvor moderne er universitetet i Bucuresti?

- For noen år siden var det en data-bølge i Romania. Nå holdes det PC-kurs på universitetet, og nesten alle skriver prosjekter på data. I tillegg kan studentene bruke Internett til det de vil. De fleste har også PC hjemme. På det området er Bucuresti bedre enn Sorbonne. Ellers er mange av fasilitetene for dårlige.

Hva er fordelen med Sorbonne?

- Både universitet i Bucuresti og Sorbonne har forskningslaboratorier. Men i Bucuresti ligger de langt utenom universitetsområdet. Det er upraktisk. Studentene kan lære mye hvis de får delta i forskningen. Da er det viktig at laboratoriene ligger der hvor studentene er, som i Sorbonne.

Hva slags muligheter har unge i Romania til å studere?

- Det finnes både offentlige og private universiteter. De offentlige er gratis, men bare de med gode karakterer kommer inn. For å gå på privat universitet, må du betale. Likevel er det de samme lærerne som underviser både på de offentlige og de private universitetene. Det er verst for de unge som bor på landsbygda, langt unna byene. De har ofte ikke muligheten til å studere. Jeg håper systemet blir forandret, slik at det blir likt for alle.

Navn:
Albert Ngimu (28)
Kommer fra: Zambia
Studerer ved: Universitetet i Lusaka
Fag: Økonomi

Hva er bra med ditt universitet?

- Vi har flinke lærere, og den akademiske standarden på universitetet er høy. Man må være en ekstremt dyktig student for å komme inn på universitetet. Alle religioner er tillatt. Du kan være sammen med kvinner og snakke med venner, og det er tillatt å røyke. Den eneste regelen er at det er ulovlig å slåss og å ødelegge noe.

Universitetet har en egen kunstig innsjø, som er veldig vakker. Folk kommer til og med dit for å gifte seg!

Hva liker du ikke?

- Etter at jeg dro hit til Trondheim, fikk jeg beskjed om at universitetet er stengt igjen. Lærerne streiker fordi de ikke får den lønna de har krav på. Kurset mitt skal egentlig vare i fire år. Nå er jeg i gang med det femte fordi skolen har vært stengt så mange ganger. Presidenten vi har nå, har gått på universitetet selv, og har lovet at det ikke skal bli flere stenginger. Så jeg håper dette er den siste.

Ellers liker jeg ikke at vi har så gamle bøker og nesten ikke tilgang til datamaskiner. Vi må jobbe ekstra hardt for å stå til eksamen når utstyret er så dårlig.

Hva slags studiemuligheter har unge i Zambia?

- Det er veldig vanskelig å komme inn på universitetet. Bare en liten del av de som søker, kommer inn. Man må ha gode karakterer, og i tillegg koster det rundt 6000 dollar per student i året. Regjeringen betaler vanligvis 75 prosent av beløpet. For veldig dyktige studenter som ikke har penger, kan regjeringen betale alt.

Navn: Pauline Li (22)
Kommer fra: Singepore
Studerer ved: National University of Singapore
Fag: Computer science

Hva er bra med ditt universitet?

- Det har alle slags fag, fra maskinteknikk til kunst og medisin. Dessuten er det det eldste i Singapore, så det er både godt utviklet og etablert. Nylig ble det opprettet flere utvekslingsprogrammer, og studenter fra hele verden kommer for å gå der. Faktisk er 20 prosent av studentene fra utlandet.

Jeg bor på campus, og der blir det et slags lukket samfunn. Nesten alle kjenner alle. Vi er sammen med mange forskjellige mennesker, og det lærer jeg mye av. I tillegg til hovedemnet vårt, må vi ta flere andre kurs. Det er mye spennende å velge mellom, og på den måten møter vi folk fra andre fakulteter også.

Hva liker du ikke?

- Professorene krever mye, og studiene er veldig harde. Bare de beste kommer inn, så mange tar med seg konkurranseinstinktet inn på universitetet. Reglene for hva studentene kan gjøre, er også ganske strenge, for eksempel når det gjelder politikk og religion. Men vi bryter dem hele tiden.

Hva slags studiemuligheter har unge i Singapore?

- Utdanning er høyt verdsatt i Singapore. Det er nesten et krav at alle tar høyere utdanning. Ikke alle har råd til å studere i utgangspunktet. Men regjeringens innstilling er at ingen skal være for fattige til å gå på skole. Alle studenter kan ta opp lån som er rentefrie mens man studerer. I tillegg finnes det ulike fond som studenter kan søke på.

Tekst og foto: Elin Fugelsnes