MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

GUSJELOVFREDAG:
Feminister, fyll og fjernvarme (14.3.03, 00:08)

Ikke bare åpner Senterpartiet sitt landsmøte på Røros i dag. Gusjelovfredag-redaksjonen åpner også spalten sin for deg.

Grunnet en beklagelig feil har HF- og SV-stoff stort sett falt ut av dagens spalte. Vi minner også om at det nå er for sent å søke årets stipend fra Torskeklubben.

Men ellers er det mye å glede seg over i hverdagen på NTNU. Vi nevner i fleng;

NTNU-FEMINISTER DA OG NÅ
8.mars er fortsatt kampdag for mange, men dagens innhold er kanskje i ferd med å endre seg. I Uke-Adressa lørdag ble førsteamanuensis Anne-Jorunn Berg ved NTNUs Institutt for tverrfaglige kulturstudier portrettert over to sider som "rødstrømpen som aldri raknet". På 70-tallet var Berg med på å starte "Brød og roser" og fortsatt sloss hun for sekstimersdagen.

I samme tog som Berg på lørdag gikk også Foreningen for frie husmødre. Dekknavnet skjuler en gjeng arkitektstudiner fra Gløshaugen. Blant deres paroler var "Jeg trives på kjøkkenet" og "Kvinner tilbake til kjøkkenbenken". Og vi gjør oppmerksom på at foreningens medlemmer, etter reportasjen å dømme, ikke tilhører ironigenerasjonen.

_______________

UKAS BOKANMELDELSE
"Boka er eit resultat av alkoholrus: "Ideen til denne boka ble født over et rødvinsglass, en sen kveld på Røros i 2001." Dei skal i det minste ha for å være ærlege, men som dei fleste av oss veit, dei fleste idear som vert fødde i raudvinsskodda, bør døy ved daggry. Dessverre skjedde det ikkje i dette tilfellet."
Jon Hustad i Forskerforum (nr.3/2003) virker ikke helt fornøyd med det han leser i Gunnar Sand og Kathrine Skrettings bok "Fortellinger om forskning".

_______________

UKAS TRELL/JOHANSEN
"(Xn+1)n + Xn(Xn+1)n = (Xn+1)n + [(Xn)-n (Xn +1)]n = (Xn+1)n+1"
Den svenske professor Erik Trell og førsteamanuensis Stein Johansen ved NTNU i et 18-siders tilsvar (NB! Her lagret i PDF-format) til førsteam. Harald Hanche-Olsen i en slags diskusjon om Fermats siste teorem.

_______________

UKAS SELVSIKRE
"Uansett hvordan de skolerer seg; sivilingeniører lider ikke av mangel på faglig selvtillit. Nærmere seks av ti svarer at de nesten alltid føler seg på høyden, når det gjelder den kompetansen de trenger for å utføre sine daglige gjøremål."
Artikkel i Aftenposten 3.mars

_______________

NTNUs gamle sykkelhjelmslagord får ny mening hvis det taes i bruk som foreheAD.
HARR'U ET PUND TIL EN TRENGENDE STUDENT? - DEL II
for to uker siden fortalte vi den gripende historien om den amerikanske studenten Nick Howard som har satt opp en egen webside hvor folk kan donere penger til ham, fordi Nick er....student.

Her kommer enda et kreativt tips for verdig øltrengende. Det engelske reklamebyået Cunning Stunts Communications har lansert kampanjen foreheADS, hvor studenter kan tjene penger på å gå rundt med firmalogoer i panna. Det tar bare noen minutter å feste logoen, og da sitter'n som spikret i minst ei uke. Betalingen for å være levende reklameplakat er ca. 1.000 kroner uka. Studentene må imidlertid forplikte seg til å oppholde seg blant andre studenter minst tre timer om dagen. Dermed er vel kampanjen lite aktuell for dagens sløve og kokende NTNU-studenter, men etter at Kvalitetsreformen og nitimersdagen er innført bør foreheADS kunne få gylne tider også i Norge.

_______________

UKAS DEMENTI
I Gusjelovfredagspalten for to uker siden kom vi i skade for å beskrive Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag som et "elendighetslaboratorium". Det var en komplett skivebom. Trønder-Avisa forteller nemlig 6.mars, med basis i en HUNT-undersøkelse, at nord-trøndere lever det gode liv! Vi bøyer oss i støvet, beklager vår grunnløse ryktespredning og sender samtidig en varm takk til Per Arne Stavnås i Verdal og Trønder-Avisa på Steinkjer for å ha kastet lys inn over vårt formørkede fordomsfulle sør-trønderske sinn.

_______________

VI REGISTRERER at Kvalitetsreformen åpner en helt ny verden av spennende og ukjente fag for oss. Personlig har vi forlengst meldt oss opp i POL 1007 og nå er vi spent på endelig å få Svarene!
UKAS SPØRSMÅL
er hvorfor det tidligere Engelsk institutt (Nå del av Institutt for moderne fremmedspråk) bare har nettsider på norsk? Kan det ha noe å gjøre med Kvalitetsreformen?

_______________

FÅR OPP BLODTRYKKET
Forrige tirsdag ble en ny diskusjonskafé i Trondheim åpnet med brask, dram, røyk - og påfølgende høyt blodtrykk. Det inntrykket får vi i alle fall når vi ser på logoen for arrangementet Endelig tirsdag (Se tegningen til høyre). Det er forsåvidt ikke uvanlig at folk drekker og damper tett når de er på byen, men det spesielle i dette tilfellet er at Det medisinske fakultet ved NTNU er initiativtaker til diskusjonskafeen. Medisin og helse skal ha hovedfokus på møtene i vår.

Vi vet om noen leger som ikke er like liberale til røyskyene som kreftforsker Rigmor Austgulen og de andre ildsjelene bak "Endelig tirsdag". Derfor tillater Gusjelovfredagredaksjonen seg å foreslå en liten tilpasning (nederste tegning) av logoen, som vil gjøre at alle i hvit frakk - inklusive Dagfinn Høybråten - vil føle seg hjemme neste gang "Endelig tirsdag" opererer i Theatercafeen.

_______________

STENG FJERNVARMEN
Forrige torsdag bragte Universitetsavisa en oppsiktsvekkende avsløring om at NTNU-ere sløser med strømmen. Her fremkommer det at hvis alle pc-ene i Realfagbygget er påslått ei helg så vil disse maskinene alene trekke 5.000 kilowatt. En våken leser i Elektroblokk A har gjort oss oppmerksom på at dette regnestykket tyder på at Realfagbygget er befolket omtrent som en indisk jernbanestasjon.

Hvis vi antar at en vanlig pc trekker 100 - 200 W, så vil 5.000 kilowatt tilsvare ca. 25.000 - 50.000 brukere. Hver person utvikler ca. 100 W i metabolsk varme, eller omtrent det samme som en pc trekker. Realfagbyggmenneskene vil derved utvikle 120.000 kWh i løpet av et døgn, eller ca. 2/3 av NTNUs daglige forbruk på 180.000 kWh.

Og vips - slik har Universitesavisa løst oppvarmningsproblemet på hele Gløshaugen, og NTNU kan trygt slå av fjernvarmeanlegget. En del av de innsparte strømutgiftene kan f.eks brukes på etterutdanning i bruk av kalkulator for Universitetsavisas journalister.

Gusjelovfredagredaksjonen
INGEN HENSYN - INGEN GRENSER