MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter får fart på Faros-prosjektet (16.3.03, 20:56)

Det har vært stille om planene for kunnskapspark på Kalvskinnet. Men det jobbes med saken. Prosjektleder Håkon With Andersen har satt studenter i sving.

FAKTA

FAROS er en planlagt kunnskapspark på Kalvskinnet. Styreleder er Kathrine Skretting, og prosjektleder Håkon With Andersen. Den første utstillingen skal åpnes i april 2005 som ledd i den norsk-svenske feiringen av 1905. "Det moderne Norge" støttes økonomisk av Norge 2005 og NTNU. Den blir på ca 400 kvadratmeter, og skal plasseres et sentralt sted i byen.

Faros har fire hovedprosjekter:

  • En permanent utstilling om "Det moderne Norge".
  • En permanent utstilling med tema kunnskap.
  • Å knytte NTNU til byens befolkning gjennom å utvikle NTNUs områder i Erling Skakkes gate i samarbeid med kommunen og kulturinstitusjoner.
  • Formidlingslaboratoriet.

  • Professorer er travle mennesker med mange ting på blokka. Men professorer har et spesielt triks for å få ting gjort. De setter studenter på saken. Nå er studentene på full fart inn i Faros-prosjektet, kan professor Håkon With Andersen fortelle.

    Andersen føler nok at prosjektet har stått litt i stampe mellom utredning og et arbeidende styre. Men han mener at tilnærmingen som nå er valgt, bringer saken framover. Nå konsentrerer han kreftene om utstillingen "Det moderne Norge".

    I vårsemesteret kjører hans institutt en seminarserie med samme tittel.

    Eksperimentell seminarserie
    - Dette er egentlig et eksperiment, påpeker Andersen. - Vi ønsket ikke å presentere Norgeshistorien i tradisjonell form – derfor setter vi den nå i et annet perspektiv. Vi har valgt oss ti ulike tema vi drøfter i løpet av en dobbelttime.

    Et eksempel er "Krigsmaskinen". Det tok for seg panserskipene som ble bygd på slutten av 1800-tallet, ubåtbunkeren Dora som var en del av "krigsvollen" mot Atlanterhavet, og det elektroniske overvåkningssystemet Lorang C.

    - Vi var veldig fornøyd med oss selv akkurat på dette temaet, sier han ubeskjedent. – Alle de tre områdene representerte befestninger, men på helt forskjellig vis.

    Ved halvgått løp er fem tema unnagjort. I tillegg til "Krigsmaskinen" er det "Fabrikken", "Foreldrenes århundre", "Industrialisert natur" og "Reisen". De temaene som gjenstår, er "Kunst og kommunikasjon", "Skitt og uorden", "Fra nytte til uttrykk", "Havets teknologi" og "Fra omsorg til reparasjon".

    Professor Håkon With Andersen forteller engasjert om "reisen" som tema i et historisk perspektiv: - Reisen kombinerer teknologi, sosial struktur og kultur, understreker han og trekker fram som et paradoks at reiseopplevelsen i dag skal gjøres så komfortabel som mulig – du skal nesten føle deg som hjemme også når du er på reise – fysisk på reise, virtuelt i ro.
    Fin arbeidsform
    Andersen synes dette opplegget har fungert godt, og ser ikke bort fra at det kan bli en framtidig arbeidsform.

    Den spesielle seminarformen har hatt en tosidig hensikt: De ulike temaene er aktuelle utstillinger som kan inngå i den kommende jubileumsutstillingen i 2005. Seminarserien tjener samtidig som en "brainstorming" for utstillinger på disse temaene, for å se om de fungerer og er hensiktsmessige.

    – Vi har det fryktelig morsomt, sier Andersen. - Vi snakker oss gjennom temaene og tester ut vinkling av utstillingspresentasjoner.

    "Fabrikken" og "Foreldrenes århundre" vil være de to første utstillingene i serien. Fra høsten av skal to grupper av arkitektstudenter i fjerde årskurs arbeide med disse temaene, og ha et utstillingskonsept ferdig til jul. Studentgruppene får tilhold i Skansevakten, et av de eldre husene på Kalvskinnet. Der er allerede en studentgruppe i gang med å bearbeide ideen om en kunnskapspark på Kalvskinnet.

    Tekst og foto: Arne Asphjell

    Les mer om Faros på nettet.