MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil gi psykiatriske pasienter e-terapi (18.3.03, 00:05)

En gruppe unge psykiatriske pasienter i Trøndelag og Møre og Romsdal skal få tilbud om hjelp via internett. Forsøket med "e-terapi" er ledd i et forskningsprosjekt.

Ungdommene får tilgang til et lukket område på internett hvor de kan skrive inn opplevelser og spørsmål. På samme område kan behandleren deres gå inn for å svare og kommentere betroelsene. Tekstene kan også fungere som hver pasients egen-journal.

Det er firmaet Deriga AS som har utviklet den tekniske løsningen som skal brukes i e-terapien, basert på et system kalt medAxess. Deriga er et av nystarterfirmaene med utspring fra NTNU som har tilhold i Innovasjonssenteret i Perleporten på Gløshaugen.
Pasientens egen nettbank
Internettløsningen som har fått navnet "TankeBanken" vil fungere omtrent som en nettbank, og innholdet skal være like sikkert. Pasientens egen "bankkonto" overføres og lagres kryptert. Samtidig skal det heller ikke være mulig å mellomlagre eller etterlate innholdet på brukerens pc.

Det er Regionsenteret for BUP (Barne- og ungdomspsykiatri ) i Midt-Norge ved NTNU som står bak prosjektet, som ledes av universitetslektorene Tormod Rimehaug og Einar Leikanger. De ønsker å knytte inntil femten behandlere fra de tre fylkene til "TankeBanken".

Ikke bare nettkontakt
Pasienter som skal bruke nettløsningen må være henvist av en lege. De må også kjenne sin behandler fra samtaler ansikt-til-ansikt. I første fase av prosjektet er enkelte pasientgrupper utelukket. Dette gjelder pasienter med selvmordsrisiko, selvskadere, paranoide eller de viser tegn til å utvikle psykoser. Ungdommene skal også få samtaler ansikt til ansikt underveis i prosjektet for å sikre en grundig vurdering av tilstanden og utviklingen under behandlingen.

Målet er at "TankeBanken" etterhvert skal kunne brukes i vanlig behandling der den anses nyttig og sikker. Men dette forutsetter at både brukere og behandlere på forhånd har fått god opplæring i bruk av systemet.

Tid og refleksjon
En fordel med "TankeBanken" er at pasientene vil spare tid. De vil ofte kunne slippe mange og lange reiser for å komme til behandleren. Samtidig er det en fordel at ungdommene kan bruke løsningen uansett tid på døgnet. Foran pc-en kan de i fred og ro tenke gjennom og formulere sine refleksjoner, uten tidsbegrensning. Tormod Rimehaug peker også på at skriving som virkemiddel kan ha sine fortrinn i en behandlingsprosess.

- Fallgruven er at man gjennom e-kontakt har et dårligere grunnlag for å vurdere pasientens tilstand. Derfor er det påkrevd at det skal være vanlig vurdering innledningsvis og oppfølging underveis der pasient og behandler fysisk møtes, legger han til.

- Bruk av internett i psykiatrisk behandling er sensitivt og derfor er det spesielt viktig med systematisk kartlegging og forsiktighet ved uprøving av e-terapi, presiserer Rimehaug.

Programposten "Faktor" på NRK1 onsdag kveld kl. 21.30 handler om terapi via e-post.
TankeBanken er presentert nærmere på BUP Midt-Norge sine sine nettsider. Dette vil også bli portalen inn til de nye pasient-tjenestene.