MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Laber antikrigsstemning (13.3.03, 18:37)

Bare to personer stilte opp for å være med i "Dragvoll mot krig" torsdag formiddag, selv om flere hundre hadde fått epost på forhånd. Arrangørene er likevel strålende fornøyde.

- Vi er slett ikke skuffet. Nå er vi jo dobbelt så mange, som da vi startet. Dette er kjempebra, sier en optimistisk Jan Roger Ljønes, en av de tre initiativtagerne til den nye antikrigsgruppen.

F.v. Kristine Overrein, Jan Roger Ljønes og Per Inge Mathisen er klare til å kjempe mot krig i Irak. Ingvild Aursøy Måseide og Inger Johansen fulgte oppfordringen om å bli med i gruppen deres.
Lite engasjement
Både han, Kristine Overrein og Per Inge Mathisen fra "Internasjonale sosialister" er glade for at de nå i det minste har en aksjonsgruppe, som kan begynne å jobbe mot en stadig mer sannsynlig krig i Irak.

I det siste har de forsøkt å mobilisere studenter til å møte opp på et møte i dag (torsdag) for å starte opp aksjonen "Dragvoll mot krig". De sendte epost til mange og la også ut melding på diskusjonsforumet "ntnu.fritt-forum" på NTNUs intranett (Innsida). I oppfordringen stilte de spørsmål om hvorfor det ikke drives antikrigsaktivitet på lærestedene rundt om i Trondheim. De viste til at det i Danmark ble arrangert fredsmøter allerede i desember, og at et stormøte på Blindern i slutten av januar samlet over 1.000 deltakere.

Etterlyser politisk aktivitet
Historiestudentene Inger Johansen og Ingvild Aursøy var de eneste utenfra den opprinnelige gruppen, som fulgte oppfordringen om å stille opp klokken 12 utenfor bokhandelen på Dragvoll.

- Det er viktig å markere at det finnes en motstand mot krigen. Det er dessverre dårlig med politisk aktivitet her på universitetet, mener Johansen. Hun foreslår et åpent møte for studenter både på Dragvoll Lade, Gløshaugen og Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Det synes Ljønes er et glimrende forslag.

- På Blindern startet de en tilsvarende gruppe. Da de begynte var de 32 stykker. Så kalte de inn flere kjendiser, blant andre biskop Stålseth, til et allmøte der hele 1.200 studenter stilte opp, opplyser Ljønes.

Antikrig fra venstre
- Tror dere at dere kan bidra til å hindre krigen?

- Først og fremst kan vi være med på å påvirke norske forhold. Den norske regjeringen har fortsatt et uavklart forhold til krigshisserne, selv om den er blitt betraktelig forandret den siste tiden. Det vises både i utenriksministerens taler og uttalelsen fra Trondheim bystyre etter massedemonstrasjonen den 15.februar. Folkelig engasjement har stor betydning!, fastslår Ljønes.

Han legger til at det er en klarere antikrigsholdning hos vanlige folk nå, enn det var i begynnelsen av Vietnamkrigen.

- Samarbeid må være mulig
- Tror dere det faktum at epost-adressen for påmelding, "antikrig@leftist.net", og at dere tre initiativtagerne er fra Internasjonale sosialister, kan skremme vekk antikrigsmotstandere med en annen politisk overbevisning?

- Absolutt ikke. Hvis biskoper kan samarbeide med sosialister i antikrigsarbeidet, tror jeg kritiske studenter kan det også, mener Ljønes.

Tekst og foto: Trond Ola Tilseth