MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter til Sikkerhetsrådet (24.3.03, 14:55)

Mens USA og Storbritannia gir blaffen i FN, skal 55 studenter fra hele landet leke FN-delegater i et rollespill i Oslo. NTNU-studenten Torbjørn Aass har litt kvaler fordi han skal være britisk.

Torbjørn Aass har fått den tunge jobben med å løse Kashmirkonflikten i FNs sikkerhetsråd - på vegne av Storbritannia. Men det er bare på liksom.
I fasjonable Ingeniørenes Hus i Oslo skal de møte andre studenter fra hele landet, kle seg i diplomatklær, snakke engelsk, og komme frem til resolusjoner. Storsalen skal innredes så den ligner så mye som mulig på det virkelige Sikkerhetsrådet i New York.

- Det skal bli skikkelig spennende å få være med på et slikt rollespill. Jeg har aldri prøvd noe sånt før, og gleder meg stort, sier Torbjørn Aass, som til daglig er maskinstudent på Gløshaugen.

Han skal være en av Storbritannias representanter i rollespillet, som varer fra 4. til 5. april.

Atomkonflikt
Oppgaven til de unge delegatene blir å komme frem til en løsning på en av verdens farligste konflikter: Atommaktene Indias og Pakistans kjekling om Kashmir-området.

Under Isfitfestivalen fikk de kommende utsendingene fra NTNU møte både indere, pakistanere og kashmirere, og da ble det tydelig at uenigheten stikker dypt.

- Tatt i betraktning at de hadde vært på dialogseminar i fire dager, ble det en temmelig opphetet stemning etter hvert. I utgangspunktet skulle de ikke komme med noen historisk presentasjon av konflikten, men det viste seg umulig for partene å argumentere uten å komme inn på historien. Forskjellen mellom den indiske og den pakistanske presentasjonen var enorm. Dette skal bli en tøff nøtt å knekke i Sikkerhetsrådet, mener Aass.

FAKTA

FN-ROLLESPILL: Det nasjonale rollespillet om FNs sikkerhetsråd startet i 2000 og arrangeres av FN-sambandet. 55 studenter fra hele landet skal spille delegatene til Sikkerhetsrådets fem faste land (USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina), og de ti valgte landene (Angola, Bulgaria, Chile, Guinea, Kamerun, Mexico, Pakistan, Spania, Syria, Tyskland).

Deltakerne er i alderen 20 til 26 år og kommer fra alle FN-sambandets seks distrikter i Norge. De er plukket ut etter søknad.

DELTAKERE FRA NTNU:
Sæba Bajoghli, Hanne Hovde Bye, Marcus Christensen, Julie Evensen, Solveig Fiskaa, Kristin Henriksen, Guro Mørk Johnsen, Hilde G. Kjøstvedt, Cathrine Lloyd, Marit Rye Ramberg, Johan Tingulstad, Per Einar Torbergsen og Torbjørn Aass.

FN-SAMBANDET er en ikke-statlig organisasjon, men over 90 prosent av budsjettet finansieres av Utenriksdepartementet. I fjor var tilskuddet på 18 millioner kroner, hvorav 1, 3 mill. tilfalt Trøndelag distrikt. Organisasjonen driver informasjonsarbeid om FN, men det er ingen formell forbindelse mellom FN og FN-sambandet. Både barnehager, skoler, fagforeninger, kommuner, bibliotek, organisasjoner og private er medlemmer av organisasjonen.

Går opp i rollen
Han skal framtre som brite i Sikkerhetsrådet i Oslo. Dermed må han i tillegg til å presentere sitt lands syn på Kashmir-konflikten, også forsvare at Storbritannia nylig satte FNs avgjørelse til side ved å bli med USA på invasjonen av Irak.

- Det kunne britene ha spart seg, synes jeg. Men ettersom dette er et skuespill må jeg prøve å sette meg så mye som mulig inn i deres syn, og forsvare det best mulig, forklarer drammenseren, som er spent på om engelskkunnskapene vil holde mål i forsamlingen på 55 deltakere fra hele landet.

Deltakerne fra Trøndelag distrikt skal representere henholdsvis Mexico, Chile, Pakistan og Storbritannia.

Tekst og foto: Trond Ola Tilseth