Trondheims svar på Star Wars
(25.3.03, 10:13) En gal forsker havner i klørne på en enda galere skurk. Det ender med romkrig og Gløshaugen i ruiner i NTNUs første science fiction-film. |
Professor Kirk har ikke lenger helt kontroll over eksperimentene sine. Han blir kastet inn i en tidstunnel som fører ham til ei ukjent framtid... |
En boblende oppfinnsomhet tok overtaket da Fredrik Myklebust fikk se kameratens videoopptak fra ferien. Innimellom fjell og daler hadde han klippet inn romskip fra et dataprogram, og fått dem til å fly rundt i bildet.
- Jeg tenkte bare "Wow, dette må vi utforske mer!". Så jeg spurte om han kunne lage lyn, og det kunne han. Så spurte jeg om han kunne lage laserstråler, og det kunne han også. Herregud, da bare balla det på seg! forteller Fredrik.
Ikke akkurat "føling i fjæra"
Han er utdannet fra regilinja på Lillehammer, og de siste åra har han fylt fritida med diverse filmprosjekter. I januar i fjor begynte han på hovedfag i filmvitenskap, med særlig vekt på produksjon.
Før mai er over, skal han være klar med en ferdigklippet science fiction-film på 30 minutter. Godt hjulpet av en stor kjærlighet til "Star Wars"-filmene, og venner med like stor kjærlighet til Darth Vader og Luke Skywalker.
|
Filmstudent Fredrik Myklebust kan snart sette sin egen film "Future wars" i hylla blant "Star Wars"-filmene.
Foto: Elin Fugelsnes |
- Alle som vokser opp med "Star Wars", får lyst til å lage film selv. Alle vi i produksjonsselskapet vårt, Homemade Productions, er interessert i å lage noe annet enn føling i fjæra, sier Fredrik.
Manuset til "Future Wars" er fullt av de typiske science fiction-klisjeene. Helten (spilt av Svein Veine) er en gal vitenskapsmann som tvinges til å jobbe under en fæl tyrann (spilt av Trond Ove Skrødal). Det kryr av romskip, maskiner og romvesener med øye i panna, og en storslått luftkrig er selvsagt obligatorisk. I løpet av filmen blir også Tyholttårnet skutt over ende, og Nidarosdomen ender i ruiner.
Fantasifull lavbudsjett-film
Med bare 10.000 kroner i støtte kan det ikke kalles noe annet enn en lavbudsjett-film. Men Fredrik har fått godvilje fra alle kanter: Skuespillerne, blant annet fra Trøndelag Teater, har stilt opp gratis. Det samme har effektmaker og lysmann, og produksjonsutstyr har stått fritt til disposisjon.
- De fleste har ment at den økonomiske støtten er ubeskrivelig liten i forhold til det manuset egentlig krever. Men hvis man tenker alternativt, er det mulig å gjøre ting som vanligvis er dyre, mye billigere. Vår beste kamerat underveis var søppelcontaineren utenfor Rosendal Kino, ler Fredrik.
- Hvis man ser nøye på det blinkende kontrollbordet bak der, ser man at det egentlig er en eggkartong. Og det der er en dassrull, sier han og peker på våpenet til det ene romvesenet i filmen.
- Det er utrolig hvordan en flink lyssetter kan få søppel til å se bra ut! Selv om det er en lavbudsjettfilm, er ambisjonsnivået høyt. Jeg tror vi har fått filmen til å se litt dyrere ut enn den egentlig er, legger han til.
|
Vinner det gode eller det onde romkrigen? Professor Kirk gjør sitt beste for å nedkjempe den gale tyrannen og hans bande. |
Future Wars I?
Målet er ikke er at filmen skal gå sin seiersgang over verdens filmfestivaler. I første omgang er planen bare å vise den i et auditorium eller to. Han ser heller ikke for seg at han vil imponere filmindustrien. Men kanskje har filmen et visst kultpotensial?
- Norsk science fiction er ikke så vanlig. "Future Wars" er lagd for å være en kultfilm, og jeg håper den blir mottatt som det, sier Fredrik.
Og "Future Wars" er sannsynligvis bare starten. Fredrik har nemlig tenkt å følge i fotsporene til forbildet George Lucas. - Jeg har planer om å lage flere episoder. Hvis jeg har råd, blir det gjerne et tisifra antall, smiler han.
Av Elin Fugelsnes Fredriks produksjonsselskap Homemade Productions Se videoklipp
|