MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Avler selskaper på rekke og rad (20.3.03, 13:40)

De som ikke visste hva en spin-off er, fikk onsdag mange praktiske eksempler på fenomenet under åpningen av Institutt for energi og prosessteknikk.

En ny forkortelse å kjenne til er EPT, eller "Institutt for energi og prosessteknikk". Instituttet hyllet seg selv onsdag med en noe forsinket åpningskonferanse. EPT ble etablert 1. september i fjor, og er en symbiose mellom de tidligere instituttene Termisk energi og vannkraft, Klima- og kuldeteknikk, og deler av Mekanikk, termo- og fluidmekanikk.

Det nye instituttet holder til i Varmetekniske laboratorier, Strømningstekniske laboratorium og Vannkraftlaboratoriet på Gløshaugen.

Dr.ing.-stipendiat Armin Hafner fra Tyskland forklarte hvorfor også tysk bilindustri er interessert i NTNU-teknologien for miljøvennlige klimaanlegg.
Spin-off
Prorektor Juile Feilberg og politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Øyvind Håbrekke snakket varmt om viktigheten av innovasjon, og instituttet parerte med å liste opp sine forsknings- og utviklingsbragder. Dem er det mange av.

Spin-off betyr i følge ordboken "biprodukt, sekundærprodukt (av)". Et bedre norsk ord er "avlegger". I denne sammenhengen er en spin-off et kommersielt selskap, som er opprettet på basis av forskningsresultater.

Administrerende direktør ved SINTEF Energiforskning - Sverre Aam - gikk gjennom en lang liste med avleggere som har sin bakgrunn i forskning ved EPT. Fra de mest beskjedne enkeltmannsforetak, til selskaper med globalt potensial. Her er to eksempler som er vidt forskjellige i størrelse;

Kraftverk i lommen
Åshild Rian startet "Small Turbine Partner" allerede mens hun var student ved NTNU. I et kraftmarked hvor de store aktørene ikke fant det regningssvarende med nye utbygginger, så hun en nisje i små kraftverk. Gjennom sommerjobb i Gauldal kraftverk, fikk hun muligheten til å omsette ideen i praksis. Fra et enmannsforetak i 2000, teller Small Turbine Partner i dag tre ansatte, med en omsetning på fire millioner.

Klimaanlegg uten klimaendring
En tungvekter blant avleggerne, er selskapet Shecco Technology. Selskapet har patentert kjøle- og varmeteknologi basert på energien fra alminnelig karbondioksid (CO2). Shecco har lånt finansielle muskler fra Norsk Hydro, og har nylig fått både en fot og en arm innenfor bilindustrien. En rekke bilfabrikanter vil i fremtiden benytte NTNU-teknologi i sine klimaanlegg.

Miljøargumentet er overbevisende. The European Environment Agency har beregnet at den europeiske bilparken kan redusere sine drivhusgassutslipp med 30-40 millioner tonn årlig ved å gå over til den CO2-baserte klimateknikken.

Tekst og foto: Tor H.Monsen

Her finner du nettsidene til Institutt for energi og prosessteknikk.
Small Turbine Partner.
Shecco Technology.