Overgangsordning for stipendiater
(8.4.03, 14:06) Universitetetsledelsen er innstilt på å tolke de nye reglene for patentrettigheter på en velvillig måte. En overgangsordning skal gi akseptable vilkår for doktorgradskandidater og professor II-ansatte. Universitetsadministrasjonen har hatt et oppklaringsmøte med representanter for doktorgradsstipendiatene om retten til egne oppfinnelser. En tidligere artikkel i Universitetsavisa om et ”stipendiatopprør”, fikk universitetsledelsen til å reagere.
Uheldige formuleringer
- Vi ser i ettertid at brevet vi sendte til stipendiatene om rapportering av oppfinnelser fikk en uheldig form, sier Rune Tranås ved universitetsdirektørens kontor. – Vi vil derfor understreke at vi vil spille på lag med stipendiatene. Det er et hovedpoeng at servicesenteret som blir etablert for nyskaping og patentering blir en støttefunksjon som skal gjøre det lettere for stipendiatene å realisere sine ideer. Den nye ordningen vil bli et tilbud, ikke en tvangstrøye, understreker Tranås.
- Vi regner ikke med at dette skal bli en lukrativ virksomhet for universitetet. Tvert i mot, det blir nok heller en utgiftspost i mange år framover, tror Tranås.
Samordner stipendiatpolitikken
Tranås sier også at universitetsledelsen vil repspektere den avtalen som er inngått med doktorgradsstipendiatene, men med utgangspunkt i det nye lovverket vil det i løpet av våren bli utarbeidet en ny avtale for kommende stipendiater.
- Men dette gjelder ikke bare NTNU, og vi vil samordne politikken på dette feltet med de andre universitetene, sier Tranås. Tolkning og praksis av regelverket bør være likt ved alle læresteder. Tranås understreker at man er innstilt på å komme fram til en rimelig overgangsordning for de studentene som nå føler at de er kommet i klemme mellom ny lov og allerede inngått avtale.
Mindre opprørske
- Dersom det er mulig å bygge et nettverk som er i stand til å hjelpe til med å kommersialisere nyskapning ved NTNU og som handler i alles interesse med preg av å være et tilbud, ser jeg på dette tilbudet som et meget godt tilskudd til universitetet, sier talsmann for ”doktorgradsopprøret”, Rolf Seehuus.
Lederen for stipendiatenes egen ”fagforening” Dion, Margit Hermundsgård, har god tro på at et servicesenter for nyskaping blir en god støtte for stipendiater som ønsker å kommersialisere resultatene fra sin forskning.
Av Arne Asphjell Les hovedartikkel:
Nytt selskap skal forvalte oppfinnelser
|