MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

ENDELIG TIRSDAG:
Fett og fett, fru Blom (9.4.03, 14:42)

Det er flest kvinner i salen. Mange av dem tror på Fedon Lindberg, men søker bekreftelse.

Fedon Lindberg var øverst på plakaten da Endelig tirsdag arrangerte nytt debattmøte. Han er den siste i rekken som har utfordret det tradisjonelle kostholdssynet i Norge.

DANSER PÅ MEL: Arnhild Staal Pettersen og Suzanne Rasmussen danset på og med mel, potetchips og krem på boks i løpet av sine tre dansenumre.
Vitner og tvilere
Debatten rundt "fedonismen" har utviklet seg til like mye et trosspørsmål, som en fagdebatt. Tilhengere og motstandere av fedonismen kan deles inn i to leirer:

  • De som trenger Lindbergs hjelp eller er generelt skeptisk mot ekspertene. Dem kan vi kalle "vitnene".

  • Ekspertene, som ofte er medisinske forskere. Dem kan vi kalle "tvilerne".

    Vitnene oppfatter tvilerne som bakstreverske, ute etter å forsvare sine posisjoner ved kjøkkenbenken til Ingrid Espelid Hovig. Disse er ifølge vitnene den tradisjonelle norske "melk-og-brød"-mafiaen.

    Mens vitnene ser på Lindberg og Grethe Roede som hjelpere mer enn som selvstendig næringsdrivende, skuler tvilerne skjevt på alle dissidenter med alternative forklaringsmåter på kosthold og overvekt. ("Lindberg er indremedisiner, han kan da ikke uttale seg om kosthold?") Tvilerne oppfatter seg selv like mye som folkeopplysere og pedagoger, som forskere og leger.

    BILRINGER: Danserisk illustrasjon av hvordan fødevarer har tendens til å samle seg rundt midjen.
    En kvinne i salen har diabetes 2, og sliter med overvekt. - Hadde det ikke vært for Fedon, hadde jeg vært mye sykere, erklærer hun.

    Fett er sunt!
    Som om det ikke var nok med Fedon (det er ingen som bruker etternavnet på en frelser) i salen, utfordrer også molekylærbiolog Berit Johansen Fjernsynskjøkkenets årelange dominans ved å erklære at "fett er sunt".

    - Hvor mange i salen tenker på å redusere sitt fettinntak, spør hun.

    30-40 prosent rekker hånden i været.

    - I en situasjon hvor befolkningen har redusert sitt totale fettinntak, hvorfor blir det mer hjerte- og karsykdommer blant oss, undrer Johansen seg.

    Fremmedgjøring
    Transfett og lipidsyrer, enumettet og flerumettet fett, uheldig og heldig kolesterol. Herdet fett og riktig steketemperatur. Smør versus margarin, rapsolje versus soyaolje. Fedonbrød versus grovbrød.

    - Studer varedeklarasjonen, får vi vite. - Står det vegetabilsk fett, er det antakelig kode for soya, hvilket er usunt. Men olivenolje er bra.

    - Jeg har hørt at fisken blir tappet for Omega-3-fettsyrer for å forlenge holdbarheten, vitner en i salen om. Det stemte. ? Men er det så sunt, da?

    - Fremmedgjøring, advarer sosiologen Aksel Hagen Tjora om. - Slankekuren er blitt så permanent for mange mennesker at diett er blitt en livsstil. Vi diskuterer diett rundt lunsjbordet. Ekspertene vet alt og ingenting, diskusjoner om kosthold ligner mer på partilederdebatter, og uansett er marginene for sunt og usunt så små at kanskje er helsegevinsten større ved at folk nyter sitt glass, sitt hvite brød og sin fete ost og lar humla suse?

    Greskfødte Fedon Lindberg har som ett av sine mål å fjerne noen tonn norsk kroppsfett.
    Sikker viten
    Medisinerne i panelet ? indremedisineren Fedon og fødselslegen Pepe Salvesen ? vitner på sin stands vegne. Salvesen stiller spørsmålet om hvorfor fødselsvekten har økt så kraftig de senere år. Det kan han ikke gi noe svar på.

    Debattleder Tron Soot-Ryen drar magesårsepidemien fram fra det medisinske skjelettskapet. Et par generasjoner mennesker gikk og bekymret seg for stress og kosthold, og ble pepret med medisinske råd og medikamenter, inntil en dissident fant ut at magesår skyldes en enkel bakterie. Medisinstanden lo, men siden har magesår blitt kurert med penicillin.

    - Kan fedme skyldes et virus, spør Soot-Ryen.

    - Kan være, sier Fedon, selv en dissident. - Vi må være ydmyk i forhold til kunnskap.

    Noen som husker oppfordringen om "en halv liter melk om dagen"?

    - 80 prosent av verdens befolkning tåler ikke melk, og klarer seg utmerket. Norge, derimot, har verdens høyeste andel beinskjørhet, forklarer Fedon.

    Hvem mente at mennesket var avhengig av kalveføde for ikke å brekke armer og bein?

    Men tran, da?
    Fra salen trekkes fram den kanskje største relikvien i det norske kjøkken, tranen: - Tran er vel sunt, også i større mengder?

    - Ja, tran kan du drikke så mye du vil av, sier Fedon.
    - Nei, det kan være PCB og tungmetaller i tran, innvendes det fra salen.
    - Det var det, man nå filtrerer produsentene ut disse tingene, repliserer Fedon.
    - Da er det greit!?
    - Nei, advarer fødselslegen, - ikke for gravide. For store doser A-vitamin kan gi fosterskader.

    Ingenting er hellig lenger.

    Tekst og foto: Tor H. Monsen

  •