MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Lucassenteret åpnet (11.4.03, 15:36)

Nystartede Lucassentret ved Nedre Singsakerslette studentby skal bidra til å fjerne hindringer for funksjonshemmede studenter. Målet er at alle som ønsker det skal få mulighet til å skaffe seg høyere utdanning og jobb.

Statssekretær Lars Arne Ryssdal holdt åpningstalen. Et snedig sammentreff ville at det skulle skje på dagen 15 år etter at han leverte inn diplomoppgaven sin ved NTH. Til venstre står en døvetolk.
Lucassenteret skal blant annet arbeide for å samordne de ulike rådgivingstjenestene og serviceinstansene under samme tak. I oppstartfasen gjelder det alt fra hjelp til å ordne bolig, offentlige støtteordninger til opptak og mottak ved lærestedene. I studieforløpet er det behov for individuell tilrettelegging både under studiene og til eksamen. Etter at studiene er fullført er det behov for ulike tiltak for å komme ut i jobb.

Alle tjenester samlet på ett sted
Tanken er at studentene skal slippe å oppsøke kontor etter kontor, men få alt de trenger på ett sted. I tillegg vil senteret tilby kurs og sosiale aktiviteter.

I dag (fredag) ble Lucassenteret og Nedre Singsakerslette studentby offisielt åpnet med representanter fra samarbeidspartnere, brukere og inviterte gjester til stede. Bak etableringen står Samskipnaden, Gjensidige Nor Forsikring, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og NTNU.

Nedre Singsakerslette studentby har 58 studentboliger og ulike møterom som er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Lucassenteret er en integrert del av dette. En god del aktiviteter er allerede kommet i gang. For eksempel tilbys kurs i jobbsøking, eksamensmestring og intervjuteknikk. Det pågår utprøving av ny programvare på data, og det produseres litteratur for lesehemmede. Og sist, men ikke minst, - senteret reklamerer med åpen dør til individuell veiledning.

23 år gamle Paul Aksel Johannesen er en av de første som har flyttet inn i Nedre Singsakerslette studentby.
Heller arbeid enn trygd
23 år gamle Paul Aksel Johannesen er blant de første brukerne av studentbyen. Johannesen ble rullestolbruker etter en bilulykke i Bjugn i mai 2000.

- Nå går jeg på ex.phil ved NTNU og har søkt opptak ved Institutt for idrettsvitenskap. Målet er å bli instruktør ved en rehabiliteringsintstitusjon, sier Johannesen. Han forteller at Gjensidige Nor forsikring både har vært, og er, en viktig medspiller på vegen fra rehabilitering fra sykesenga til yrkesvalg og studiestart.

- Vi syns det er viktigere å bidra til rehabilitering enn til erstatning og passiv trygdemottakelse, sier Tina Gulling i forsikingsselskapet. Gulling har vært med i arbeidsgruppen for etablering av Lucassenteret.

Studentpresten pådriver
NTNU har om lag 1.300 studenter som krever spesiell tilrettelegging på grunn av funksjonshemming. Siden 1990 har det i samarbeid med Samskipnaden vært arbeidet systematisk med å bedre tilgjengeligheten for denne gruppen av studenter. Studentprest Jarle Jacobsen har vært blant de fremste pådriverne. Under åpningstalene i dag ble Jacobsen også tilskrevet mye av æren for storsatsingen på tilrettelagte studentboliger og etableringen av Lucas.

Nasjonalt oppdrag
I januar i år ble NTNU tildelt oppgaven med å være nasjonal pådriver for funksjonshemmede studenter, av Utdannings- og forsknings-departementet. Pådriverrollen omfatter:

Studentbyen ble offisielt åpnet til takter fra Strindens promenadeorkester.

  • medvirkning til oppfølging, implementering og revidering av handlingsplaner for funksjonshemmede ved de enkelte lærestedene.
  • deltakelse i utviklingen av fagmiljøer og nettverk ved universiteter og høgskoler.
  • utvikling av relevante nettsider med informasjon om temaet.
  • arrangering av seminarer og konferanser for kontaktpersoner.
  • medvirkning til å samarbeide og utnytte eksisterende kompetanse og erfaring.

    Tekst og foto: Synnøve Ressem

  •