Dragvoll-studenter møtte presidenten
(21.4.03, 23:10) Reykjavik: Statsviter-studentene i Trondheim fikk en smakebit av hvordan livet etter studiene forhåpentligvis blir, da de møtte Islands president Olafur Ragnar Grimsson over et glass hvitvin. |
Det ble interessante diskusjoner da statsviter og Islands president Olafur Ragnar Grimsson møtte statsviterstudentene Daniel Rees (fra venstre) og Håvard Raaen fra NTNU forrige uke. |
Islands president, som selv er utdannet statsviter, tok imot 14 NTNU-studenter siste søndag før påske. Det skjedde i forbindelse med en internasjonal studentkonferanse for statsviter-studenter i Reykjavik fra 10-14. april.
Presidenten tok imot studentene i sin egen representasjonsbolig, like utenfor Reykjavik.
Uformell president
- Det var selvsagt spennende å møte ham. Vi møter jo ikke presidenter hver dag. Det var overraskende uformelt, han hadde en stab på bare et par-tre personer, sier Håvard Raaen. Han tar mellomfag i statsvitenskap ved NTNU, og sitter i fagutvalget for statsvitenskap, som arrangerte turen.
Islandske studenter som hadde møtt presidenten tidligere, fortalte at dette var første gang de hadde sett ham i et så uformelt hjørne. Håvard Raaen tror kanskje det skyldes at presidenten selv er statsviter.
|
Innimellom øktene var det tid til bading i Blå lagune, noe hele gjengen ser ut til å sette pris på. Fra høyre Judith Scheer (Oslo), Øystein Rafoss (resten fra NTNU), Erling Hoem, Håvard Raaen, Philippe Bengt Brand, Solveig Lunke Ofstad, Erlend Østerås, Anders Tømmerås, Rune Hindberg, Bente Johnsen Rygg og Espen Leirset.
Foto: Daniel Rees |
- Besøket blir mer interessant når han ikke bare er president, men også en respektert fagperson. Grimsson var blant annet med på å bygge opp det statsvitenskapelige instituttet ved universitetet på Island (Háskóla Íslands), forteller Raaen. Presidenten fortalte blant annet om sin egen rolle i landet, og hvordan et lite land som Island arbeider bevisst for å opprettholde en nasjonal identitet, selv om landet er sterkt preget av internasjonale strømninger.
Unik konferanse
Nasjonal identitet i en globalisert verden var nettopp temaet for konferansen, som tiltrakk seg et tyvetalls studenter fra Oslo, Trondheim, Helsinki, Århus og Reykjavik. Trondheim stilte med den desidert største delegasjonen.
- Jeg har aldri tidligere hørt om at statsviter-studentene har hatt slike nordiske konferanser. Det er en skikkelig vitamininnsprøyting for å fortsette studiene, fordi man knytter bånd mellom kolleger i andre land og får se hvordan andre universiteter legger opp studiet, sier student Daniel Rees.
|
På Myrdalsjökullen fant statsviter-studentene seg til rette på snøscootere, og la i vei med kappkjøring og strålende vårvær. |
Ideen om en konferanse kom i stand etter at studentene fra Reykjavik og Trondheim møttes på generelforsamlingen i den internasjonale statsviter-studentorganisasjonen (IAPPS) i høst.
Bra sosialt miljø
Som mange vet, er Island et spennende land også for andre ting enn statsvitenskapelige fagkonferanser. Den velkjente Blå lagune tiltrakk seg ivrige Trondheims-studenter. Det samme gjorde isbreen Myrdalsjökullen, hvor et titalls snøscootere sto til disposisjon.
- Kjempeartig. Dette var virkelig et kick, sier en rødkinnet Hanne Kristi Aurdal idet hun trekker av seg hjelmen.
|
Alltinget på Island er over 1000 år gammelt, og er ifølge islendingene verdens første parlament. Her er alle konferanse deltagerne samlet ved den gamle taler-steinen hvor blant andre Snorre Sturlason talte til folket. |
Trondheim neste år?
Den første nordiske konferansen for statsviter-studenter avdekket et stort behov for tettere kontakt mellom studentene i de nordiske landene. Internasjonalt blir Norden i stor grad sett på som en blokk - da skulle det bare mangle at statsviter-studentene ikke har dialog over landegrensene, og utveksler erfaringer. Trondheim peker seg ut som en naturlig kandidat til å arrangere neste års konferanse. Hvis det blir realisert, er det en klar ambisjon å høyne deg faglige programmet ytterligere, samt å få tak i enda flere studenter fra alle de nordiske landene.
- Vi håper at det lar seg gjøre å arrangere en slik konferanse i Trondheim neste år. Det vil være kjempereklame for NTNU og Trondheim, og ikke minst for statsviter-miljøet her ved universitetet, sier Håvard Raaen.
Tekst og foto: Espen Leirset |