Doktoravhandlinger legges på nettet
(27.4.03, 19:51) Fremover skal alle doktorgradsarbeider fra NTNU gjøres tilgjengelig for hele verden. Universitetsbiblioteket (UBiT) har som mål å legge ut alle avhandlinger i fulltekst. |
Marianne Moe er prosjektleder for nettpubliseringen av doktorgrader. |
De første smakebitene ble lagt ut sist tirsdag (22. april), på UBiTs nettsider. Foreløpig er bare 21 avhandlinger lagt ut i fulltekst, men prosjektleder Marianne Moe håper å legge inn ytterligere 100 i løpet av våren. Og på sikt er målet at avhandlingene skal legges ut like etter at disputas er avholdt og det er klarlagt at avhandlingen er godkjent.
Rykende ferske avhandlinger
Elektronisk publisering gir større tilgjengelighet, raskere publisering, og billigere distribusjon. Webpublisering betyr også mindre utgifter til trykking, selv om det fortsatt skal finnes papirversjoner av avhandlingene tilgjengelig i bibliotekets hyller.
- På sikt er målet å komme inn tidligere i produksjonsprosessen slik at vi står klare til å publisere det ferdige dokumentet et par dager etter disputas, sier Moe.
Biblioteket legger opp en prosess hvor doktoranden får mulighet til å registere seg og arbeidet sitt via nettet. Deretter kan doktoranden laste opp selve avhandlingen. UBiT vil på sin side gi dokumentet en skikkelig presentasjon og gjøre innholdet søkbart.
Gamle papirformater
Fra 2001 har alle avhandlinger foreligget i elektronisk form. Dermed har det vært en smal sak for UBiT å legge disse ut på nettet som PDF-filer. Dette formatet er egnet både til å lese på skjerm og til utskrift uten at layouten endrer seg.
Skal eldre doktorgradsarbeider gjøres tilgjengelig, må mange papirversjoner skannes elektronisk. Dette er en arbeidskrevende oppgave, og det er foreløpig ikke planlagt å gjøre dette.
Juridisk tidkrevende
Når en avhandling skal legges ut på nettet må det på forhånd innhentes tillatelse fra forfatteren. Av 28 avhandlinger så langt i køen for publisering, har ingen nektet utlegging.
Biblioteket ønsker å bruke en fast standardavtale for å avklare partenes rettigheter. Forfatter(ne) beholder alle rettigheter til åndsverket. I de tilfeller hvor avhandlingen bare har en forfatter, og innholdet ikke er publisert andre steder, er det plankekjøring å komme til enighet. Verre blir det med arbeider som består av allerede publiserte artikler, og hvor det er flere enn en forfatter.
- Her må alle involverte parter kontaktes og gi sitt samtykke. Denne prosessen tar tid. Vi legger nå siste hånd på en standardavtale som også dekker slike tilfeller. Flesteparten av de ca. 100 avhandlingene ”på vent” er av denne typen, sier Moe.
Også pressemeldinger om hver avhandling
Når doktoravhandlingene nå kommer i fulltekst på nettet kan det sees som en videreføring av den ordningen som Informasjonsavdelingen har drevet helt siden 1987, hvor det skrives pressemeldinger om alle nye dr.avhandlinger. Siden 1995 har pressemeldingene blitt lagt ut på nettet og her finnes det nå et formidabelt arkiv over arbeidene til forskerstudentene ved universitetet.
Tekst og foto: Tor H.Monsen Les også:
Digitalt superbibliotek
|