MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-studenter i Singapore slipper eksamen (29.4.03, 14:04)

Utvekslingsstudentene fra NTNU tok det med fatning da sars-viruset kom til Singapore. Likevel takket de fleste ja til tilbudet om å få slippe eksamen, og reiste hjem før semesterslutt.

Sars-viruset skremte ikke Jens Egil Egge hjem fra Singapore. Men da NTNU ga ham muligheten til å slippe eksamen, valgte han likevel å dra hjem.
Foto: Privat
Jens Egil Egge (29) er tilbake i Elverum etter et halvår på Nanyang Technological University i Singapore. Eksamensperioden i Nanyang ble utsatt med to uker da enkelte studenter ble satt i frivillig karantene. Dermed krasjet tidspunktet med Egges telematikk-eksamen på NTNU.

- Det var den egentlige grunnen til at jeg droppet eksamen på Nanyang. Hadde de ikke utsatt eksamen, ville jeg blitt igjen og fullført. Men da NTNU tilbød oss å godkjenne en standpunktkarakter i stedet, valgte de fleste av oss det, forteller Egge.

Annerledes semesteravslutning
Singapore er ett av landene som har blitt hardest rammet av sars-epidemien, etter Kina. Rundt 50 norske studenter, blant dem drøyt ti NTNU-ere, befant seg i landet da epidemien brøt ut for fullt i Kina i mars.

Slutten på utvekslingstida ble litt annerledes enn studentene hadde sett for seg. Mens studiekamerater i Singapore nå er inne i eksamensinnspurten, er flesteparten av NTNU-erne allerede kommet hjem til Norge.

Da Egge forlot Singapore for to uker siden, hadde fem personer dødd av sars i landet. Universitetet tok også sine forholdsregler. - Svømmehallen og treningsstudioet på universitetet var stengt, og store møter og arrangementer ble avlyst. Vaskedamene og kantinedamene gikk med munnbind, men ellers var det få tiltak, sier NTNU-studenten.

- Mye hysteri
Egge mener frykten for sars er overdrevet.

- Det er generelt mye hysteri omkring sars. Vi norske merket ikke at det var noe problem, og blant de fleste av oss var det ei avslappa stemning. Men studenter fra andre land fikk panikk, og ville hjem så fort som mulig. Enkelte ble til og med kalt hjem av sine universitet, forteller 29-åringen.

Han innrømmer at han ville hatt større betenkeligheter med å reise til Kina. Singapore har gjort mer for å få kontroll over epidemien, mener studenten.

- Singapore er et av de mest velutvikla landene i Asia, og vil ikke komme i et dårlig lys internasjonalt. Derfor har de satt inn supermidler for å få has på sars.

Siv.ing.-studenten Eirik Lühr holder fortsatt stand i Singapore, mens han forbereder seg til diplomoppgaven ved NTNU i høst. Her er han på Singapores største marked i Chinatown, som nå er stengt på grunn av Sars.
Foto: Privat
Fortsatt i Singapore
Eirik Lühr er en av de få norske studentene som fortsatt er igjen i Singapore. Han har vært i landet siden juli i fjor, og nå jobber han med prosjektet til diplomoppgaven på NTNU. Ingen eksamener holder ham tilbake i Singapore, men han stresser ikke med å komme seg hjem.

- Jeg er ikke redd for sars, og merker ikke så mye til det. Noen går med munnbind, og regjeringa har vært ganske aggressiv for å stoppe utviklinga, blant annet ved å putte folk i karantene. Men stort sett virker det som om folk flest er ganske avslappa, sier han.

Neste fredag reiser Lühr tilbake til Norge. Han er ikke redd for å sette seg på flyet. - Sikkerheten på flyplassen er god. Alle blir skannet av infrarøde kameraer som registrerer kroppstemperaturen før vi går om bord, forklarer han.

Mor og far venter her hjemme...
Foreldrene til Elin Arverud er litt bekymra for datteren som valgte å reise rundt i Asia i stedet for å komme rett hjem fra Singapore. Arverud studerer produktutvikling på NTNU, og har vært i Singapore et halvt år.

- Vi har ringt veldig ofte. Men Elin sier det ikke er farlig, at ingen rundt henne er syke og at hun er forsiktig. Hun var litt redd og unnlot å gå ut noen dager i begynnelsen. Men det roa seg etter hvert, forteller Elins mor, Ingvill Arverud.

Nå reiser Elin rundt i India og Nord-Thailand. Etterpå går turen tilbake til Singapore i to uker, før hun vender nesen hjemover til mor og far.

- Hun har sagt hun skal prøve å unngå de farligste stedene. Vi får bare ta det med ro, og vente og se, sier Ingvill Arverud.

Av Elin Fugelsnes