MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Hovedfagsoppgave på festival (5.5.03, 20:45)

Frida Jørstad Krüger laget en annerledes hovedfagsoppgave. I helgen ble hennes film "Skygger fra Falstad" vist sammen med over 70 andre filmer under dokumentarfilm-festivalen i Volda.

I Krügers film møter vi sju av de rundt 5.000 personene som satt i Falstad leir under krigen. I mai i 2002 ble filmen levert som en del av hovedfaget i filmvitenskap ved NTNU og Høgskolen i Lillehammer. Søskenbarnet til Frida, den (foreløpig) noe mer kjente Karoline Krüger, laget musikken til "Skygger fra Falstad."

Frida Jørstad Krüger er stolt av at hovedfagsoppgaven hennes ble vist på dokumentarfilmfetivalen i Volda i helgen.
Foto; Trond Ola tilseth
Fra NTNU til NRK
- Jeg er glad for at jeg laget denne filmen mens jeg var student. Et slikt prosjekt er alt for stort til å gjøre alene. Studentstatusen er et glimrende alibi for å bruke så lang tid på denne typen film, mener Krüger, som for tiden jobber som producer i NRK-programmet Newton.

- Det er deilig å jobbe med mindre format etter et så stort prosjekt som "Skygger fra Falstad". Men Voldafestivalen inspirerer absolutt også til å prøve på større produksjoner igjen. Dokumentarfilm er en god og viktig måte å formidle historier på, sier filmmakeren.

Hennes produksjon skilte seg ut som en av de få historiske filmene i en festival som hovedsakelig fokuserte på samtidstemaer.

Bevarer historien
Krüger er selv fra Skogn, som ligger i Levanger kommune. Før hun begynte med hovedfagsoppgaven sin visste hun svært lite om dramatikken som fant sted i hennes egen kommune under krigen.

- Det er merkelig hvordan noen hendelser blir synlige, mens andre bare går i glemmeboken. Spesielt historier fra krigen ute i distriktene er på mange måter bare forsvunnet med tiden. Men så er det også veldig spennende å stadig finne ut mer om slike historier. For eksempel fikk jeg et kjempekick da jeg lette etter arkivmateriale i Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og plutselig fant arkivbilder som jeg var blitt fortalt ikke fantes. Jeg syntes også det var tilfredsstillende å få muligheten til å gjøre et forskningsarbeid som ikke var blitt gjort før, sier den 29 år gamle skogningen.

Filmskaper Frida og en av de intervjuede fangene, Peter, på vandring i Falstadskogen (Bilde fra filmen).
Fangeoppholdet satte spor
Omkring 230 mennesker ble henrettet i Falstad leir. Spesielt under unntakstilstanden i Trøndelag i oktober 1942 var livet et helvete for fangene. En stor del av filmen fokuserer på dagene 6. og 7. oktober 1942, da 34 nordmenn ble henrettet som hevn for de mange sabotasjeaksjonene i denne perioden. Men filmen gir også et nært innblikk i hvordan det var for fangene å leve med daglig psykisk terror, angst og tortur.

- Likevel var ikke oppholdet for fangene på Falstad bare et helvete. Mange av dem jeg snakket med la vekt på at de ikke ville ha vært tiden på i fangeleiren foruten. Samholdet, og ikke minst alt de lærte av hverandre, ble opplevd som svært verdifullt, forklarer Jørstad Krüger.

Størstedelen av filmen preges av intervjuer med de syv fangene, mens øvrige sekvenser viser leiren og området rundt slik det står i dag. Arkiv-foto og -film er også viktige visuelle element i filmen. Ingen av scenene i filmen er dramatisert.

Tidkrevende prosjekt
- Det er umulig å gjengi en historie akkurat slik den var. Bruk av intervjuer er heller ikke nødvendigvis en hundre prosent pålitelig kilde. Husk at det er 60 år siden intervjuobjektene mine var på Falstad. Historien vil dessuten oppleves forskjellig fra person til person, sier den tidligere NTNU-studenten, som under produksjonen av filmen brukte mye tid på kryssjekking av opplysninger hos historikerne på Falstadsenteret.

Dessverre nådde ikke Krügers film helt opp i konkurransen under filmfestivalen. Prisen for beste dokumentarfilm gikk til Line Halvorsen og hennes "Et steinkast unna", som viser hverdagen til barn i Palestina. "Brothers" av Tone Grøttjord ble kåret til beste studentfilm. Den handler om barndomshjemmet til to brødre i Flåm, som har bodd sammen i hele livet.

Av Trond Ola Tilseth

Filmen ble første gang vist offentlig i fjor sommer.