MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ruud koker hodet (5.5.03, 12:35)

Psykologiprofessor Ruud van der Weel har persepsjon som spesialfelt. Nå skal han hjelpe Vitensenteret med å lage spennende utstillinger med synsbedrag som tema.

Professor Ruud van der Weel ved Psykologisk institutt har fått en bevilgning på nesten 2 millioner kroner for å kjøpe inn spesialutstyr for å måle elektrisk aktivitet i hjernen. Her er han i Uppsala og prøver utstyret, som er enkelt å bruke fordi du tar på deg alle elektrodene i form av en hette.
Det ble for fristende å spille på et kjent teaterstykke når tittel skulle settes på denne artikkelen. NTNU-professor Ruud van der Weel koker ikke hodet så bokstavelig som det kan se ut til på bildet, men han bruker avansert apparatur for å finne ut hva som skjer inni hodet på folk. På bildet har han plassert følere rundt om på sitt eget hode for å måle elektrisk aktivitet i hjernen (EEG/ERP-signaler).

Van der Weels forskningsområde er persepsjon - hvordan vi oppfatter ting ? og da er slike målinger nyttige for å finne ut hvordan signalene i hjernen går.

Fant hverandre på Forskningsdagene
Forbindelsen mellom Ruud og Vitensenteret ble etablert under Forskningsdagene i fjor høst. Institutt for psykologi deltok med en tryllekunstner som med forskjellige tricks viste hvordan sansene våre kan spille oss et puss. Van der Weel foreleser om dette takknemlige emnet for NTNU-studentene, og har masse eksempler som illusterer de forskjellige teoriene.

For eksempel får vi oss forelagt en merkelig figur med noen svarte klatter som vi skal stirre på i to minutter. Vi skjønner ikke helt hensikten, for vi er ikke i stand til å gjenkjenne noe som helst i det vi stirrer på. Etter å ha glodd mye lenger enn det som føltes som to minutter, ber Ruud oss om å lukke øynene. Da trer plutselig et bilde fram på innsiden av øyelokkene: Det som var hvitt på figuren, er blitt svart, og vi ser en Jesus-lignende mann med et stort skjegg. Fenomenet kalles ?negativt etterbilde? (negative after image).

Ser du en and eller ser du en kanin? ?Gestalt-shift? kalles dette fenomenet på fagspråket.
Balanserom
Van der Weel har tidligere arbeidet i Skottland, og sammen med Vitensenteret skal han nå utvikle en idé han har hentet derfra. Den går ut på å bygge et spesielt "balanserom". Dette rommet består av et vanlig gulv, og tre vegger som henger ned fra taket og kan beveges. Når en persom står i det lille rommet og veggene beveges sakte fram og tilbake, får man en sterk men feilaktig følelse av at det er gulvet som beveger seg. Dette medfører at personen lager kompenserende bevegelser for å opprettholde balansen, som egentlig er helt unødvendige, siden gulvet ikke beveger seg i det hele tatt. Faktisk er det fort gjort å kompensere så sterkt at man faller.

Vi lures av synsinntrykkene til å tro at omgivelsene er annerledes enn de er. - Spesielt små barn som ikke har utviklet sansene sine fullt ut, har lett for å bli lurt av dette, sier van der Weel. Det nevnte eksperimentet viser hvor viktig funksjon synet har for vår evne til å holde balansen.

Synsbedrag på nettet
Andre optiske illusjoner vil nok også bli klekket ut, sammen med Vitensenterets folk, av psykologiprofessoren som har grundige studier bak seg av synsinntrykk som lurer hjernen. Disse bruker han også flittig i undervisningen, og mange av eksemplene hentes fra nettet. Her er noen av Ruuds tips om nettsteder som viser bilder som kan vise seg å være noe annet enn det du tror de er:

Mange snedige fenomener finner du her
...og enda flere her.

Av Arne Asphjell