MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Norsk skole i svart, hvitt og grått (9.5.03, 11:06)

8. mai på Samfundet: Ine Marie Eriksen lyttet mer enn hun snakket, og Kristin Halvorsen beklaget egen innsats. Ikke en helt vanlig skoledebatt.

Mye skjer i norsk skole for tiden. Neste uke behandler Stortinget forslag om en ny friskolelov. Neste måned skal det regjeringsoppnevnte kvalitetsutvalget legge fram innstilling som vurderer innhold, kvalitet og organiseringen av grunnopplæringen. Denne innstillingen kan komme til å skape store endringer i skolen slik vi kjenner den i dag.

Høyre-politiker Ine Marie Eriksen (til venstre), statssekretær Helge Ole Bergesen, SV-leder Kristin Halvorsen og AP-politiker og ordførerkandidat i Trondheim, Rita Ottervik, i debattmøte om "Kvalitet i skolen", der ordet kvalitet ikke ble nevnt mer enn 83 ganger.
- Reis til Ungarn
Da var det ikke så tilfeldig at arrangørene av NKUL (Norsk konferanse for utdanning og læring) torsdag kveld trommet sammen til debatt om "Kvalitet i norsk skole" på Studentersamfundet.

Innleder Per Egil Hegge oppfordret utdanningskomiteen å ta turen til Ungarn. Dette er et land som kan vise til imponerende produksjon av gode hoder, til tross for kommunismen, ifølge Hegge.

Planeter og andre misforståelser
Det var ingen i debattpanelet som direkte fulgte opp Hegges anbefaling, men statssekretær Helge Ole Bergesen stilte spørsmål om hvilke skoleplanet Kristin Halvorsen befant seg på. Partilederen i SV hadde antydet at departementet var for ensidig opptatt av nasjonale prøver og fokuserte på elendigheten.

- Dere er helt på jordet når dere tenker på pedagogikken, dere må ta utgangspunkt i det som fungerer og vise fram det, sa Halvorsen som fikk hyppig applaus fra de mange lærerne i salen.

Bergesen anbefalte Halvorsen å bli mer oppdatert på feltet og trakk fram eksempler som departementets utnevnelser av demonstrasjonsskoler, som skal fungere som utstillingsvinduer for andre skoler. Selv var ikke statssekretæren i Utdannings- og forskningsdepartementet like fjellstø i omtalen av NTNU, som han ved flere anledninger kalte NTH, sju år etter etableringen av NTNU.

12.000 leser ikke godt nok
Statssekretæren uttrykte bekymring for de ferske forskningstallene som avslører at 12.000 unge avslutter ungdomsskolen uten å kunne lese og skrive tilfredsstillende. Bergesen lovte at de svakeste elevene skal løftes, men flere i panelet undret seg over at Høyres virkelig hadde omsorg for de aller svakeste.

Flere lærere, mer valgfrihet
Utdanningsforbundets nestleder Per Ahlin beskyldte Clemet for å trikse med statistikk og manipulere med fakta i skoledebatten. Ahlin lovte at forbundet snart ville komme med en rapport som ville dokumentere dette.

Arbeiderpartiets Rita Ottervik mente flere lærere vil bedre kvaliteten, mens Høyres Ina Marie Eriksen formular var større frihet til fritt skolevalg og større selvstyre. Leder av kvalitetsutvalget, Astrid Søgnen, røpet kanskje noe fra kommende innstilling da hun sa at middelmådige ambisjoner er en større trussel for kvalitet i skolen enn det friskolene representerer.

Alvorstynget Halvorsen
Neste uke møter Halvorsen sjefen sjøl, statsråd Kristin Clemet, til skoledebatt, og Halvorsen beklaget sin egen innsats og lovte at hun skulle komme sterkere tilbake og gi mer "luft i luka". - For å være helt ærlig, så blir jeg litt alvorstynget av gode målinger, hadde hun sagt til TV2 tidligere på dagen, etter at nye målinger viser at folket ønsker at hun skal bli statsminister. Kanskje var det disse følelsene som slet i Halvorsen denne kvelden.

Tekst og foto: Av Tore Hugubakken