Studenter i Hakkebakkeskogen
(16.5.03, 10:34) Hvordan skal mus avlives? Hvor like er egentlig elger? Det er ikke bare fag som gjelder når studenter flytter inn i det akademiske huset i skogen. |
Godt med grilla lunsj i det fri, synes pedagogikkstudentene. |
Hvem drømmer om å studere et sted hvor det ikke finnes studentkantine, hvor en må sette ut musefeller, og hvor bare én datamaskin har tilgang til internett og e-post? Pedagogikkstudentene gjør det.
Halsenget gård heter NTNUs aller minste "campus". Det er i praksis et hvitt, stort trehus som ligger i svært landlige omgivelser cirka 15 minutters gange unna universitetssenteret på Dragvoll. Her er det både kjøkken og dusj, og rett utenfor døra ligger marka. Tidligere brukte forskere huset som base for fugletitting. I dag brukes lokalene til studentarbeidsplasser, hovedsakelig for pedagogikkstudenter som nærmer seg slutten på hovedfaget.
Sosialt og godt
Og det er visst hit de fleste studenter i pedagogikk søker når de skriver på oppgaven sin;
|
Oppå Halsenget veks det bringebær. Ennå er det igjen noen liter fra fjorårets fangst fra buskene rett utafor huset. |
- Vi vet at her får vi arbeidsro og litt ekstra plass til å strekke på
oss uten å "lappe" til sidemannen, sier studenten Wenche Eriksen.
Hun kan berette om høy sosial faktor og godt miljø på Halsenget. Det blir arrangert felles turer, kakelunsjer når noen har bursdag, julegrøtspising - med mandel og marsipangris, pizzakvelder og felles utflukter til ishockeykamper i Leangen ishall. Gaver utveksles også - guttene har fått egne små kosedyr som skal holde dem med selskap. Og onsdag var det grillunsj for hovdfagsstudentene. Forøvrig årets andre av det slaget.
- Kan det bli for mye kos?
- Nei, en velger jo selv hva en har lyst å være med på, sier Wenche, som selv kommer til å droppe sommerfesten om noen uker.
|
Wenche Eriksen og Bjørn Tønder sanker ved til årets andre grillunsj. |
Om mus og elger
Innendørs er det skofri sone og på veggen pleier det å henge en tavle med liste over sist sette dyr utenfor huset. For tida er tavla nede, men det rapporteres om at det dagen før vi kom på besøk ble sett ei elgku med kalv. Dyrene lignet på dem som ble sett i hagene på Singsaker senere på dagen, og som fikk mye spalteplass i Adresseavisen.
- Er ikke alle elger veldig like? undrer en pedagog.
- Jo, men disse lignet veldig, svarer en annen pedagog.
For noen måneder siden var det et mindre dyr som forstyrret hyggen på Halsenget. Ei mus ble oppdaget, og for at ikke all arbeidsro skulle gå fløyten, måtte den tas av dage. Men hvordan? Rottegift fungerte ikke og førte bare til blodspor og annet griseri. Dermed måtte man ty til en effektiv musefelle som første måtte demonstreres for, og godkjennes av, alle leieboerne før den ble satt ut.
- Må være lov med godord
Wenche er nestor i studentgjengen og opplever studiedagene på Halsenget som unike og gode.
- Har noen opplevd noe vondt og har en trasig periode, slår de andre ring rundt vedkommende, lytter og "bygger opp" igjen. Og er du ekstra glad for noe, deles gjerne det også. Dette høres kanskje "oppblåst" ut, men for en som har nådd den høye alder av 53, og som har tilbragt noen av disse årene på gigantforelesninger og på trange lesesaler med dårlig luft og mye lyd, må det være lov å ta fram godordene når det føles riktig, sier hun.
|
Halsenget gård har vært i NTNUs eie siden 1968. Det stod for det meste tomt fram til 1988. Siden har motorsykkelklubben Raiders MC og biologer brukt deler av huset, men siden 1996 har lokalene vært forbeholdt studenter. |
Blir ferdig, får seg jobber
- Selv om enkelte dager kan "koses" helt bort, blir det også arbeidet, hevder Nina Holås. Bjørn Tønder forsikrer om at det studeres som bare det, og at det går an å lukke dørene hvis man har lyst til å jobbe i fred.
I august begynner Nina i jobb som PP-rådgiver i Vadsø og hun og flere håper at det står "2003" på framsida på oppgaven som de skal levere. En gang må studiene i hus med mus ta slutt.
Tekst og foto: Tore Hugubakken |