MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Du er innvevd! (21.5.03, 08:07)

Som et usynlig edderkoppnett veves vår hverdag stadig tettere inn av produkter med innebygd intelligens. Kunnskap om denne teknologien har blitt et nytt fagområde.

En innvevd entusiast påtar seg mange oppgaver for å bidra til å spre budskapet. Kaffeservering på seminar er en av dem - Amund Skavhaug (t.v.) skjenker kaffe for motiverte seminarister.
Det tar tid å få etablert norske uttrykk innen ferske fagområder. Noen ganger blir kanskje den engelske betegnelsen sittende for all ettertid. Slik kan det også gå for det som på engelsk heter "embedded systems", og som på norsk blir forsøkt oversatt til innvevde systemer.

Innebygd intelligens
- Det blir til at vi bruker det engelske uttrykket, den norske betegnelsen får liksom ikke gjennomslag, sier NTNUs embedded-profet, førsteamanuensis Amund Skavhaug ved Institutt for teknisk kybernetikk. I forrige uke arrangerte han Embedded Week for andre gang, og fikk mye skryt for det, både av deltagere og kolleger.

Men hva er så et embedded, eller innvevd system? Jo, det er betegnelsen som benyttes om produkter som har innebygd intelligens, en mikrokontroller eller datahjerne om man vil. Uten at vi er klar over det er vår hverdag i ferd med å bli invadert av kloke produkter som har innvevde systemer.

Vi invaderes av mikrosystemer
- I et vanlig hjem omgir vi oss med minst 100 CPU-er eller datahjerner, forteller Skavhaug. Eksempler er TV-apprat, fjernkontroll, mobiltelefon, panelovn, oppvaskmaskin, radio, personsøker - ja til og med elektriske tannbørster med innvevd datamaskin er å få kjøpt.

Men Skavhaug tror ikke at vi vil la intelligente produkter overta styringen helt i vår hverdag. Intelligente kjøleskap som selv sørger for å bestille nye forsyninger av kaldt øll mener han er å tøye det for langt.

Fornøyde kursdeltagere: Bernt Georg Breivik (foran) kommer fra Kitron Development, som har vært med på å utvikle intelligente sykler og sykkelstasjoner for Oslo Bysykkel. Disse betjenes ved hjelp av Smart-kort. Knut Brakestad representerer firmaet AutoID som bl.a. leverer håndholdte maskiner med strek-kodeleser som forenkler ordrebestilling for selgere i felten.
Satsingsområde
Skavhaug tok initiativet til den første Embedded Week i fjor, og responsen var så positiv at tiltaket ble gjentatt i år. Denne gang med 60 deltagere. Nå er arrangementet nok kommet for å bli, og til neste år planlegges en innvevd uke med plass til tre ganger så mange deltagere. Opplegget blir en blanding av seminar og praktiske øvinger.

- Hensikten er å skape økt nasjonal aktivitet på dette feltet og bygge ut kontakten mellom bedriftene som arbeider innen området. Vi håper også å bidra til større bevissthet om innvevde systemer blant våre kolleger ved NTNU, understreker Skavhaug, som påpeker at flere fagområder er berørt og at feltet er utpekt til et satsingsområde ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk (IME).

Prisras gir økt utbredelse
Skavhaug ser "embedded systems" som et stort vekstområde. - Britiske spådommer går ut på at innen 2010 vil ni av ti programutviklere arbeide med embedded systems, sier han.

En av årsakene til den forventede veksten er at intelligente databrikker er blitt så små og så billige. I dag koster de mindre enn ti kroner pr. stk.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Mer om embedded-aktiviteten ved Institutt for teknisk kybernetikk finner du på nettsidene til EmbLAB.