NTNUs FESTMØTE: Andrade tok en norsk en
(25.5.03, 21:16) Den spanske æresdoktoren Carmen Andrade stakk av med sjarmørprisen ved årets Festmøte etter sin takketale på norsk. Andrade overrasket alle med en tale på norsk, hvor hun takket NTNU for tildelingen av æresdoktoratet.
|
Carmen Andrade mottar det formelle beviset på sitt æresdoktorat fra rektor Eivind Hiis Hauge.
Foto: NTNU Info/Rune Petter Ness |
- Jeg vil bære denne med ærbødighet og den vil gi inspirasjon i mitt arbeid, avsluttet hun til stormende applaus fra Storsalen på Studentersamfundet, hvor NTNUs årlige Festmøte med doktorpromosjonen fant sted.
Andrade har de siste ti årene vært direktør ved Instituto Eduardo Torroja, et forskningsinstitutt som arbeider med konstruksjonsvitenskap, og benyttet muligheten til å takke sitt søsterinstitutt ved NTNU som hadde foreslått henne som æresdoktor.
Elster i alle fag
Jon Elster var den andre æresdoktoren som ble kreert ved årets festmøte.
- Jeg har vært på tynn is og på djupt vann. Det er ingenting jeg kan skikkelig selv om jeg har vært innom mange disipliner, hevdet Elster i sin tale. Sosiologi, statsvitenskap, psykologi, økonomi, historie og filosofi er alle disipliner der Elster har hatt stor innflytelse, I tillegg har han engasjert seg i litteratur, biologi og matematikk...
En grundigere presentasjon av de to æresdoktorene finner du her.
Et slag for håpet
Thorvald Stoltenberg var årets festtaler.
- Jeg kunne holdt en tale eller foredrag om hvordan alt går galt. Det er lettere å lage et slikt foredrag om hvordan det går galt, men oppgaven må være å vise mulighet. De ubehagelige og triste fakta får vi jo inn hver dag, sa Stoltenberg, som heller ville lete etter lys, mulighet og håp. Og de finnes, påpekte han. I Indonesia. I det sørlige Afrika. Og på Balkan.
|
For et fullsatt Studentersamfund snakket festtaler Thorvald Stoltenberg om håp.
Foto: NTNU Info/Rune Petter Ness |
Men Stoltenberg klarte ikke helt å komme unna elendigheten. Han tok også opp temaer som sars-viruset, fattigdom og terroraksjonen 11. september 2001. Han var også bekymret for nye skiller som kunne komme i Europa. Men tross dystre tider og pessimisme, må man være håpefull.
- Uten håpet når vi aldri våre mål, konstaterte festtaleren.
- Vi skal være uenige
Rektor Eivind Hiis Hauge mente at uenighet ved NTNU er et gode.
- NTNU har i løpet av få år etablert seg som en organisasjon det står respekt av. Vi er selvsagt fortsatt internt uenige om mye, og sånn skal det være! Det er bare i regimer vi helst ikke sammenligner oss med at universitetene taler med én tunge.
Hiis Hauge benyttet også anledningen på Samfundets talerstol til å slå tilbake mot kritikere som mener at NTNU-ledelsen er unnfallende fordi institusjon ikke har uttalt seg om situasjonen i Midtøsten, om Palestina og om Irak.
Hele rektors tale kan du lese her (PDF-format).
Av Tore Hugubakken
Tradisjonen tro ble det også under årets Festmøte utdelt en rekke priser til NTNU-ere. Likestillingspris til litteraturfag. Tre priser for god forskning. Formidlingspris til Kristian Fossheim. Se bildeserie
|