Kan forsyne seg med eksamensark
(27.5.03, 15:47) I Idrettsbygget på Dragvoll er det bare å forsyne seg med eksamensark for den som ønsker. - Det er unødvendig å gjøre det så lett å fuske, sier studentene Ane Hammervoll Bjørsvik og Hanne Skaare Pedersen. I korridoren i Idrettsbygget ligger det bunkevis med eksamensark på en tralle. Her er det fritt fram å forsyne seg.
- Jeg skjønner ikke dette. Det skal vel ikke være så lett å ta med seg eksamensark, sier en sjokkert Ane Hammervoll Bjørsvik og Hanne Skaare Pedersen.
- Dette gjør det altfor lett å fuske for den som ønsker det, fortsetter Ane.
|
Ane Hammervoll Bjørsvik forstår ikke hvorfor Studieavdelingen ved NTNU gjør det lettere å fuske ved å la eksamensarkene ligge åpent framme. |
Kan notere på forhånd
Eksamensarkene er stemplet "NTNU", og er de samme som deles ut på eksamen. Eksamensvaktene bruker tralla som forsyningslager til de store eksamenene som avholdes i Idrettsbygget.
- Det virker som de ansvarlige ikke har tenkt på hvor lett det er å jukse når det ligger framme på denne måten, kommenterer studentene. Ved å ha med eksamensark kan man gjøre notater på forhånd, for så å snike arket fram under eksamen. Når det først ligger på pulten, er det svært vanskelig å dokumentere at studenten ikke har gjort notater på arket i løpet av eksamen.
Lover å rydde opp
Seksjonssjef Knut Veium ved Studieavdelingen var ukjent med at arkene lå framme da Universitetsavisa tok kontakt.
- Her er det noen som har gjort en feil. Jeg er enig i at det er en større risiko for fusk når arkene ligger framme på denne måten. Derfor skal eksamensarkene blir fjernet fra korridoren og satt på et tryggere sted, sier Veium. Han er takknemlig for at studentene påpeker situasjonen som gjør det lettere å fuske.
Få tas for fusk
Mellom to og seks studenter tas for fusk ved universitetet årlig, opplyser jurist Anne Snekvik.
- De mest vanlige formene for fusk er innlevering av identiske oppgaver. Det finnes også eksempler på studenter som har med seg hjelpemidler som ikke er tillatt på eksamen, opplyser Snekvik. Hun behandler alle fuskesaker ved NTNU, og har vært borti tilfeller hvor studenter har hatt med ulovlige notater på pulten under eksamen.
Den mest vanlige reaksjonen på fusk er utestengelse fra universitetet i et halvt år. Utestengelse kan imidlertid skje i et helt år. Tidligere behandlet Styret ved NTNU fuskesaker. Denne myndigheten er nå overført til den sentrale klagenemnda.
Tekst og foto: Espen Leirset |