MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Slik reiser du billigst hjem (29.5.03, 22:07)

Buss, tog og fly konkurrerer om studentkundene så busta fyker. En ny bussrute frakter deg fra Trondheim til Oslo for bare 150 kroner.

Fly er for dyrt, og tog koster like mye. Derfor er buss et godt alternativ, mener studentene Thomas Johansen (fra venstre), Thea Camilla Skaug og Tina Honningdal som skal til Oslo.
Prisen er imidlertid et åpningstilbud, og varer bare fram til 15. juni. Etter det blir prisen 270 kroner. Det er likevel et godt alternativ i forhold til tog, som koster 365 kroner for den samme strekningen.

- Toget for dyrt
- Vi skulle egentlig reise med Norway bussekspress, men i billettskranken på Trondheim S fortalte de om denne bussen til bare 150 kroner. Rutetiden passet oss dessuten bedre, så vi slo selvsagt til. Det er veldig billig, sier studentene Tina Honningdal, Thea Camilla Skaug og Thomas Johansen. De er på vei opp i den luksuriøse toetasjers turbussen, godt fornøyde med å ha spart en del kroner.

- Tog vurderer vi ikke lenger, for det koster like mye som fly. Buss er derimot et godt alternativ, mener studentene. Etter oppstarten av selskapet Bussekspressen tirsdag har Norway Bussekspress fått konkurranse på strekningen Trondheim-Oslo. Studentbilletter med Norway bussekspress koster 305 kroner, mens Bussekspressen har et åpningstilbud på 150 kroner. Fra 15. mai blir prisen 270 kroner.

FAKTA

PRISLISTA: Disse billettprisene er hentet inn 27. mai. Alle priser er studentpriser.

Til: - Oslo - Bergen - Tromsø
Tog:
- 365 - 743 - 743**
Buss: - 270* - 589 - 743**
SAS: - 583 - 718 - 893
Norwegian: - 289 - 578 - 699
Leiebil: - Gratis***

Vi har sjekket priser med utreise 20. juni. Billettene er enveis, på fly kan det være mulig å oppnå rimelige billetter ved å bestille tur/retur. For fly kommer transport til og fra flyplassene i tillegg.

* = Før 15. juni er prisen 150 kr.
** = Tog til Fauske, deretter buss.
*** = Kommer an på tilgjengelighet.

Studenter er målgruppa
- Vi har tatt buss en gang tidligere, og det var veldig greit. Det gjelder å spare penger mens vi er studenter, smiler Tina og Thomas.

- Studenter og vernepliktige er hovedmålgruppen vår, opplyser bussjåfør Olav Grøndahl i Bussekspressen. Universitetsavisa møter ham på Trondheim Sentralstasjon onsdag, dagen etter åpningen av ruta.

- Vi har hatt noen kunder, men ikke så mange foreløpig. Vi har nettopp fått konsesjon for bussruta, så vi har ikke hatt tid til å reklamere, sier han.

Kjør leiebil gratis
Dersom du er fleksibel og har førerkort, og er litt heldig, kan du imidlertid komme deg enda billigere til hovedstaden. Leiebilfirmaene skal ofte ha sine biler kjørt til Oslo, og mange lar studenter og andre kjøre dem gratis.

- Vi har etterhvert fått stor pågang. Det er mange som ringer oss for å høre om vi har noen biler som skal fraktes nedover, sier Hans Sørensen i bilutleiefirmaet National. Det samme er tilfelle hos Hertz, Budget, Europar og Avis. Dessuten finnes det bilforhandlere som kjøper importerte biler som skal fraktes fra Oslo-området.

- Om sommeren har vi gjerne et par biler i uka som skal fraktes andre steder. De fleste går til Oslo, men vi trenger noen ganger sjåfører til andre steder i landet, opplyser Sørensen.

Studenter og vernepliktige er hovedmålgruppen for den nye bussruta mellom Oslo og Trondheim, opplyser bussjåfør Olav Grøndahl.
De fleste firmaene dekker drivstoff, mens noen forsøker å la deg betale dette selv. Hvis firmaet krever at du skal dekke drivstoff, bør du nok forsøke å prute deg til en fordeling, for eksempel at dere dekker halvparten hver.

Nettstedet www.transfercar4u.no har avtale med bilutleieselskapene, hvor det legges ut oversikt over biler som skal kjøres til et annet sted i landet. Ofte kommer imidlertid ikke bilene helt fram til denne sida før noen har kapret oppdraget. Derfor kan det være smart å ta direkte kontakt med leiebilselskapene på telefon.

Sommerkampanje med fly
Det er reisende til Oslo som har flest tilbud og billigste avganger å velge mellom. SAS har for eksempel kampanjebilletter tur/retur Trondheim-Oslo for 748 kroner, og Norwegian flyr en vei for 289 kroner. Her må man imidlertid regne inn omlag 150 kroner ekstra for å komme seg til og fra flyplassene.

For reisende til Tromsø vil alle alternativer til fly ta så mye lengre tid at det trolig kun er aktuelt for spesielt interesserte. Det er imidlertid mulig å ta toget til Fauske og der bytte til buss. Turen tar nesten 20 timer, og prisen er faktisk høyere enn hva en flybillett med Norwegian koster.

Reisende til Bergen har i realiteten valget mellom buss og fly. De fleste synes nok det tar for lang tid med tog, siden man må dra via Oslo. Bussbilletten er omtrent 250 kroner billigere enn flyprisen, dersom man inkluderer transport til og fra flyplassen.

Tekst og foto: Espen Leirset

Første stoppesteder på vei hjem til mor:

  • http://www.sas.no
  • http://www.nsb.no
  • http://www.bussekspressen.no
  • http://www.ntnui.no/hjemmeside/sponsor/leiebil.php3
  • http://www.norwegian.no
  • http://www.transfercar4u.no/
  • http://www.nor-way.no

  •