Skal leve av å skyte terrorister
(30.5.03, 12:36) Jonas Alsaker Vikan (21) er blitt så god i dataspillet Counter-Strike (CS) at han har fått proff-kontrakt for sommeren. Mandag dro han til Brasil for å spille på landets beste lag. |
Psykologistudent Jonas Alsaker Vikan skal leve av å spille data i Brasil i sommer. |
Som proffspiller får Jonas dekket reisen til og fra Brasil, i tillegg til alle utgifter til transport, kost og losji i forbindelse med turneringer i løpet av sommeren. Dessuten får han en fast grunnlønn.
- De betaler også en leilighet for meg på Copacabana, og - her er min favoritt - det er med hushjelp, gliser Jonas dagen før avreise.
Turneringer i inn- og utland
I løpet av sommeren er det meningen at laget hans skal delta på turneringer i Brasilia, Joinville og Florianopolis i Brasil, i tillegg til internasjonale turneringer i Pointiers utenfor Paris, Strasbourg og Dallas.
- Maksimalt får jeg to turer til Europa i sommer. Det er morsomt med internasjonale turneringer. Siden det er en relativt liten kjerne som spiller på toppnivå, kjenner vi hverandre ganske godt etter hvert. Det blir gøy å møte folk igjen! Hvis ikke, blir det mer tid på stranda. Begge deler er i grunnen helt greit for meg, sier Jonas fornøyd.
Spilt seg stor på et par år
Han begynte å spille Counter-Strike i friminuttene siste halvår på videregående, men det var ikke før i januar 2001 at han startet å spille regelmessig.
FAKTA | DREP TERRORISTENE: Counter-Strike er en modifikasjon av det populære spillet Half-Life. Det ble utviklet og sluppet gratis på Internett i juni 1999. Nye og forbedrede versjoner kom til, og det blir fortsatt oppdatert fra tid til annen.
Spillet bygger på et scenario om kamp mellom terrorister og anti-terrorister. Formålet er hele tiden å utspille motstanderen, enten ved å eliminere hele det andre laget, eller ved å plante og sprenge en bombe hvis man er terrorist. Anti-terroristene skal i stedet kortslutte bomben.
Det er fem personer på hvert lag, og kampen går over 24 runder. Da spilles tolv runder som terrorist og tolv runder som anti-terrorist. Hver runde varer i maksimalt tre minutter, og det laget som vinner flest runder, vinner kampen.
Counter-Strike er verdens største online FPS (First Person Shooter)-spill, og konkurranser arrangeres i de fleste land. Mens landslagskamper spilles over Internett, foregår turneringer i nettverk av typen LAN, slik at det skal være like forhold for alle spillere og ingen mulighet for juks. Da samles alle spillerne i ett rom.
Her finner du spillet på nettet. | - Vi var noen stykker som pleide å møtes på nettkafé for å spille, og etter hvert begynte vi å dra rundt på turneringer for moro skyld. Året etter var jeg med på å starte et nytt lag. Vi var noen som visste om hverandre fra turneringer og hadde lyst til å satse litt. Da ble det mer seriøs konkurrering på meg, forteller Jonas.
I cirka ett år har det eksistert et norsk landslag i Counter-Strike. Det har vært fire landslagsuttak dette året, og Jonas ble tatt ut de to siste gangene. Ved det siste uttaket i mars kom han til og med inn som kaptein. Nå er han eneste nordmann som skal leve av å spille data hele sommeren.
- Jeg var på ferie i Brasil i februar, og ble spurt av det beste brasilianske laget om jeg hadde mulighet til å komme og spille med dem. De kjente til meg ut i fra den statusen jeg har i CS-miljøet, sier Jonas.
Mange beundrere
Han merker godt at Counter-Strike er en populær aktivitet.
- Det er folk i alderen 14 til 25 år som spiller aktivt, men det er mange yngre som også spiller mye. De som gjør det bra blir sett veldig opp til. Vi har en egen side på IRC for de som spiller CS, og jeg får stadig meldinger fra folk jeg ikke aner hvem er.
- På turneringer må jeg ofte stille opp på bilder sammen med fans, og jeg blir spurt om å skrive autografer. Det føles litt snålt. Men spillet er jo blitt veldig populært, så det er vel naturlig, da.
Når det spilles turneringer, kan interesserte koble seg opp og se kampene gjennom sin egen maskin.
- Det er ikke uvanlig med 20.000 "tilskuere" på store kamper, ofte mer, konstaterer Jonas.
Går psykologi
Når han ikke spiller data, tar Jonas psykologi grunnfag ved NTNU. Planen er å komme inn på profesjonsstudiet etter hvert.
- Jeg har ennå ikke bestemt meg for om jeg skal fortsette å satse på Counter-Strike til høsten. Jeg får se hvordan det går i Brasil, og om det frister til mer spilling på høyt nivå. Hvis ikke, blir det kanskje mer tid til studiene?
Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland |