Bygger Teknoland på Lundamo
(6.6.03, 00:05) Det er få som er så opptatt av å vekke de unges interesse for realfag og teknologi at de satser store deler av sin formue på oppgaven. Det gjør Reiel Folven på Lundamo. Folven svir nå av nærmere 10 millioner kroner på å realisere prosjektet "Teknoland.no".
|
Her bygges Norges største vasshjul (diam. 9 meter), som a la Sergels Torg blir plassert i Piet Heins superellipse. |
Et king-size vitensenter på Lundamo i Gauldalen høres i utgangspunktet ganske utrolig ut. Men ikke for den ukuelige optimisten Reiel Folven. Patentingeniøren har kjøpt bygningene etter en nedlagt ferdighusfabrikk, og på 3.000 kvadratmeter gulvareal like ved E6 bygger han sitt Teknoland.no, etter inspirasjon fra Teknikens Hus i Luleå.
Inviterer produsenter
Åpningsdato er satt til 1. juli, og de første skoleklasser er allerede booket inn. Universitetsavisa var på besøk denne uka, og det pågikk en hektisk aktivitet for å å det meste klart til åpningen.
I første byggetrinn åpnes en hall på vel 1.000 kvadratmeter som skal fylles med interaktive modeller og andre utstillingsobjekter som skal fremme ungdommens innsikt i og interesse for teknologi og realfag. Folven inviterer alle produsenter og importører til samarbeid om utvikling av gode presentasjoner.
Innleid utstilling
- Kan ditt produkt gjøres interaktivt for barn, spør Folven i brosjyren for Teknoland.no, og etterlyser produsentenes hjelp til å forklare hvordan for eksempel brødbakemaskiner og toaletter virker. Teknoland.no skal bygges opp rundt temaene energiland, hus & fritid-tekno, autoland, kroppstekno, miljøland og finnopp-land.
I startfasen har Teknoland.no leid inn en utstilling om vibrasjoner fra England, og en interaktiv utstilling om brobygging fra Sverige blir med fra starten¨. Fra NTNU-miljøet er det også kommet en del bidrag. Fysikk sin gyrokoffert og Elkrafts generatortester blir å finne på Lundamo i sommer.
|
Fra marinmiljøet ved NTNU har Teknoland.no overtatt flere skipsmodeller. Folven er ikke helt sikker på hvordan de skal brukes i utstillingen, men har en idé om at besøkende barn kan få lage sitt eget overbygg på skrogmodellene. |
Komplementerer hverandre
- Men er det rom for enda et vitensenter i Trøndelag, Folven?
- Vi skal utfylle hverandre, svarer Folven. - Vi fortsetter der Vitensenteret i Trondheim slutter. Vi skal ha mindre fysikk og mer teknikk. De store arealene både inne og ute setter oss i stand til å vise atskillig større ting enn det Vitensenteret kan, presiserer han.
Tekst og foto: Arne Asphjell Her finner du nettpresentasjonen av Teknoland.no.
|