Har laget nasjonal gymtest
(23.6.03, 11:23) Nå kommer testen som finner ut om barnet ditt trenger å klatre mer i trærne. Mange norske barn er lite aktive og i dårlig form, men ingen har kunnet si
eksakt hvor dårlig det står til. Nå har forskere utviklet en test med et sett egnede øvelser som de mener kan gi oss svar.
|
Førsteamanuensis Hermundur Sigmundsson har sammen med andre forskere utviklet de nye metodene for måling av fysisk form. |
- Testen er enkel og baserer seg på naturlige bevegelser som løp, kast, hopp og klatring, forklarer NTNU-forsker Hermundur Sigmundsson om de ni øvelsene. Det er lagt vekt på øvelser som er naturlige og kjente for de yngste barna. Nå handler det ikke lenger om sit-ups, push-ups, og Cooper-test, hvor en løper så langt en kan på 12 minutter.
Øvelsene
Dette er øvelsene Sigmundsson vil at elevene skal gjennomføre hvert år på
skolen:
Lengdehopp uten tilløp
Hopp på to ben (7 meter)
Hopp (hink) på ett ben (7 meter)
Kast av tennisball
Støt av ball (1 kg)
Klatring i ribbevegg
Pendelløp, 10x5 meter
Hurtigløp, 20 meter
Sirkelløp i seks minutter
Testen er enkel å utføre og krever lite utstyr. Den kan gjennomføres i
gymsaler eller idrettshaller over hele landet.
Testen allerede i bruk
Den nye testen for måling av fysisk form er allerede blitt tatt i bruk ved noen skoler, og forskerne håper at den etterhvert vinner innpass over hele landet. Når den har vært i bruk noen år blir det også mulig å finne ut for eksempel om 10-åringer anno 2003 er i dårligere eller bedre form enn tiåringer
anno 2013.
- Vi har hentet fram igjen en del øvelser fra 50- og 60-tallet, så det er ikke nye øvelser, dette. Etter å ha vraket noen vi mener ikke er gode nok sitter vi igjen med ni øvelser i testen, sier Sigmundsson.
Forskerne har utviklet og prøvd ut øvelsene på 189 barn i alderen 4-12 år. Men Sigmundsson mener at øvelsene er like egnet til bruk for ungdom og voksne.
Snart en nasjonal test?
Det nasjonale nivået på norske skolebarn blir i dag testet i fag som matematikk og engelsk. Men før den fysiske testen kan bli nasjonal, må den først prøves ut på flere. Foreløpig er statistikkgrunnlaget for lite til f.eks å kunne fastslå hvor langt norske gutter bør kunne hoppe i stille lengde for å nå gjennomsnittet på ulike alderstrinn.
Det er Sosial- og helsedirektoratet som har bestilt testen fra forskerne. Også andre forskere fra NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Telemark har vært med på prosjektet.
Tekst og foto: Tore
Hugubakken Se videoklipp
|