MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

"Alle" vil bli master (24.6.03, 22:55)

NTNU opplever søknadsstorm til de nye masterstudiene.

Kildegransking frister mange. 40 studenter har søkt på masterstudiet i historie.
Arkivfoto: NTNU Info/G.K.
Høsten 2003 avløser over 40 masterprogram de tidligere hovedfagene ved NTNU. Aldri før har det vært så stor interesse for å ta høyere grad. Ved søknadsfristens utløp var det kommet inn hele 1.592 søknader til de nye toårige masterstudiene ved NTNU.

Enorm søknadsbunke
- Dette er all time high, bekrefter opptaksleder ved Studieavdelingen, Erik Sigvaldsen. Siden hver student kan søke på flere tilbud, er antall faktiske søkere færre enn 1.592. Hvor mange reelle søkere det er, vet Studieavdelingen foreløpig ikke. De føler seg sikre på at det blir langt flere enn de 695 søkerne som det var i 2002.

Den enorme interessen skyldes blant annet en overgangsordning til master- og bachelorstudier som åpner for at flere studenter får godkjent sin lavere grad ved universitetet og dermed kan søke på masterstudiet.

- Det er derfor egentlig nesten to kull, mot normalt ett, som kommer inn som potensielle søkere, forklarer Sigvaldsen. Han tror også at masterstudiet i seg selv virker mer interessant og overkommelig enn det hovedfaget var.

Pur tverrfaglig glede
Ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier det pur glede etter at de har fått vite søknadstallene. Hele 55 studenter har søkt på deres studieprogram i tverrfaglige kulturstudier.

Studier i fransk grammatikk og språk er ikke populært. Ved søknadsfristens utløp hadde bare én student meldt sin interesse.
Illustrasjonsfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness
- Her er vi litt sjokkerte. Dette er overveldende, sier instituttleder Kari Melby om tallene. Hun velger å tro at det er et attraktivt fagtilbud som gjør at studenter har søkt på dette studiet. Alle 55 som har søkt, kommer nok ikke, men Melby håper på et sted mellom 10 og 30 nye studenter.

For flere av studiene er det på grunn av overgangsordningene tøffere kamp om å få studieplass. Til arkeologistudiet er det 31 søkere, men bare 12 plasser tilbys. I fjor var det 20 søkere til 10 plasser. Til psykologistudiet med studieretning innenfor helse- arbeids- og organisasjonspsykologi er det 70 søkere. Men også her er det bare faglig herberge for 12 av dem.

En søker, flere søknader
Særlig i fag som har flere studieretninger, er det sannsynlig at studenter har sendt inn flere søknader. 226 søknader skal behandles i forbindelse med opptak til et masterstudium i realfag med fordypning i informatikk, som har fire forskjellige linjer. En fintelling viser at det er 99 søkere som står bak de 226 forskjellige søknadene.

Det er hovedsaklig Historisk-filosofisk falultet, Fakultet for sammfunnsvitenskap og teknologiledelse og Fakultet for naturvitenskap og teknologi som tilbyr masterstudier ved NTNU. Det medisinske fakultet tilbyr Master in exercise physiology/sport sciences, hvor treningsforskerne Jan Hoff og Jan Helgerud står i spissen. Her er det 15 som har søkt om opptak.

Av Tore Hugubakken