Hybelkaniner tok prisen
(27.6.03, 16:10) Vinnerene av årets Nysgjerrigper-konkurranse har forsket på hybelkaniner. Alle har vi hatt besøk av hybelkaniner, men ikke så mange har fulgt deres spennende liv over flere dager. Det har elevene i klasse 6b ved Ulsmåg skole i Bergen gjort. Deres iherdige forskning og kreative problemstilling skal feires hele tre dager til ende. Representanter for de 27 elevene bak prosjektet mottok torsdag "Nysgjerrigper"-prisen i programmet "Sommeråpent" på NRK, fra programleder Unni Eikeseth i "Newton".
Det store Spørsmålet
Selv om man vasker og støvsuger aldri så mye, kommer de tilbake. Hybelkaninene. En mor lurte på hvordan disse oppstår. Sjetteklassingene tok detektivrollen for å finne svar på spørsmålet: Hvorfor samler støv seg til hybelkaniner?
Elevene jobbet ut fra fire hypoteser:
Statisk elektrisitet samler støvet til "kaniner".
Hybelkaniner oppstår etter samme prinsipp som en rullende snøball.
Hybelkaniner virvles opp og legger seg i "bakevjer" på grunn av trekk.
Varmekabler tiltrekker seg støv.
Avansert romforskning
Prosjektet måtte naturlig nok konsentrere seg om støv. De unge forskerne spurte fagfolk, og fikk støv analysert for å finne ut hvordan en hybelkanin er oppbygd. Og de drev avansert "romforskning", ved å studere hvordan hybelkaninene utviklet og beveget seg.
|
Så glad blir man når man er blitt kåret til Norges største nysgjerrigperer. |
Fire elever slapp å vaske og støvsuge rommet sitt i seks uker for å studere hybelkaninenes liv. Bevegelsene kartla de ved å merke hybelkaniner med ørsmå fjær i sterke farger. De fikk navn som "hybel gul" og "hybel grønn", og elevene tegnet nøye kart over rommene sine for å dokumentere ferden gjennom seks uker.
Hybelkaninenes kjærlighetsliv
Elevene skrev logg. I en av loggbøkene står det følgende:
"20. februar. I dag har jeg notert hybelkaninens første bevegelser. Hybel grønn har funnet seg en koselig krok ved radioen. Hybel blå har tatt seg piruetter inntil veggen. Hybel lilla har gjort det samme og er bare ca 15 cm unna hybel blå."
Tre dager senere:
"23. februar. Hybel lilla og hybel blå har funnet kjærligheten til hverandre". Og enda litt senere: "26. februar: Jeg har merket meg at hybelkaninene legger seg på lysfrie steder. Kanskje lys ikke er bra? Jeg trekker derfor for gardinene litt, for å se om det danner seg hybelkaniner på andre steder - hvis jeg unngår mest mulig trekk og lys på rommet."
Skrekkbilder
En av guttene i klassen, Tristan, har en onkel i Oslo som jobber på universitetet og som kan mye om støv og hybelkaniner. Tristan reiste derfor til Oslo for å se på støv (som han samlet fra farmors leilighet i Oslo) i elektronmikroskop. Bildene sjokkerte: Støvet viste seg å bestå av en blanding av hår, flass, insektdeler, pollen, sagflis, muggsopp, krystaller fra keramikkfliser, ekskrementer fra insekter og røde blodceller, alger og bakterier. - Et representativt utvalg av støv, i følge laboratoriet.
Den viktigste årsaken til at hybelkaniner dannes, tror elevene er at "...trekken virker i hele rommet. Statisk elektrisitet virker bare hvis man fører to ting med ulik ladning nesten sammen. Statisk elektrisitet kan kanskje hjelpe til med den siste koblingen, men da har trekken kanskje gjort jobben flere meter forut." Resten av konklusjonene, juryens uttalelser og stoff om de andre deltagerne i årets konkurranse kan du lese her.
|