MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

THOMMESSEN VS. FAGFORENINGENE:
- Vi forsøker å diskutere, Christian! (8.7.03, 21:56)

Christian Thommessen mener fagforeningene er uansvarlig tause. Selv mener de at de blir holdt unna en dialog.

Her ser vi fire fagforeningsledere som mer enn gjerne diskuterer universitetspolitikk med Christian Thommesen. Fra venstre i sommervarmen: Jomar Finseth fra 2FO, Kristin Dæhli og Svein Kristiansen fra Forskerforbundet. Bak: NTL-leder Sturla Søpstad. Foto: NTNU Info/Tore Hugubakken
Fagforeningene lar seg ikke provosere av Christian Thommessens uttalelser om at de er ansvarsløse og lukker øynene for NTNUs utfordringer.

- Dette ser jeg på som et litt agurkspreget oppslag i Universitetsavisa. Hva er det han egentlig mener? Han er upresis, og det er vanskelig å forholde seg til det han sier. Christian Thommessen må gjerne utdype sine uttalelser, synes Forskerforbundets Svein Kristiansen.

Invitasjon til dialog?
Sammen med Kristin Dæhli (Forskerforbundet), Jomar Finseth (2fo) og Sturla Søpstad (NTL) har Kristiansen med stor interesse lest intervjuet med Christian Thommessen. Fagforeningene raser ikke, men velger helle å tolke Thommessens utspill som en invitasjon til dialog.

Søpstad uttrykker glede over det han oppfatter som en håndsrekning fra Thommessen. - Det er kjempespennende hvis styret ønsker å gå i direkte dialog med oss. Det er ingenting bedre enn det, hevder Søpstad.

- Vi ble ignorert
I vinter raste debatten om styring og ledelse ved NTNU. Temperaturen var høy og meningene sterke i leserbrevene i avisene. Forskerforbundet og de andre fagforeningene mener de ble holdt utenfor den reelle prosessen.
- Vi prøvde å bruke de formelle organene, men vi opplevde at dialogen ble avskåret og at vi stanget hodet i veggen. Derfor ble avisene en kanal ut for oss, sier Kristin Dæhli.

- Avgjørelser bak lukkede dørere
Mens Thommessen mener fagforeningenes taushet har vært ødeleggende for debatten, håper fagforeningene nå på mer åpenhet fra styret.

NTL-leder Søpstad har savnet en reell debatt i styret om dette og mener at i mange av styremøtene hvor saken ble tatt opp, var saken diskutert og avgjort på forhånd.

Fagforeningene er heller ikke fornøyd med tidspunktet for når de hadde drøftingsmøter med ledelsen om saken. Ifølge Jomar Finseth i 2fo ble fagforeningene ved ett tilfelle invitert til drøfting kun en time før de aktuelle sakene skulle behandles i styret.

- Medbestemmelse er ikke å få papirer så sent. Styret burde vært på lederopplæringskurs for å lære seg medbestemmelse, mener Finseth.

- Får ikke til en dialog
Ifølge fagforeningene sliter de med å få den andre parten til dialog.

- Vi slet i ti år for å få adgang til Røros-møtene hvor det tas opp viktige strategiske spørsmål. Det sier en del om kommunikasjonskulturen til lederne ved NTNU. Det meste som er knyttet til Hovedavtalen når det gjelder vår medbestemmelse, halter. Vi har nylig hatt et møte med universitetsledelsen hvor vi har tatt opp disse spørsmålene. Vi er rimelig frustrert over dette, sier Svein Kristiansen fra Forskerforbundet.

Trenger ikke nytt organisasjonskart
I den konkrete saken om styring og ledelse står fagforeningene fortsatt ved sine tidligere synspunkter.

- Styret er strukturorientert, mens vi mener det er viktigere å få til prosesser som skal gjøre universitetet kvalitativt bedre. Det er en drøss med administrative prosesser som ikke fungerer og som gjør hele maskineriet tungrodd. Men dette løser vi ikke ved å lage en nytt organisasjonskart, sier Kristiansen. Han mener alle evalueringer bør starte med analyser om hvordan undervisingen og forskningen fungerer.

- Det var et ikke-tema i Orgut (stort omorganiseringsprosjekt ved NTNU som ble avsluttet desember 98). Det har heller ikke vært et tema i fakultetsomleggingen eller i den aktuelle saken om styring og ledelse, sier Kristiansen.

Tekst og foto: Tore Hugubakken

Les også:

  • Slakter Thommessens faktagrunnlag
  • Thommessen hudfletter fagforeiningane

  •