MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Papirløs konferanse (21.7.03, 14:19)

I løpet av noen varme konferansedager i Trondheim avgjøres viktige spørsmål angående opphavsrettigheter til materiale som legges på nettet. En fremtidsrettet konferanse om vår nettfremtid, og med minimal papirbruk.

På MPEG-konferansen som pågår i Trondheim denne uka har konferansedeltagerne fått tilgang til alle dokumentene via nett på forhånd. Her sitter de i plenum med hver sin bærbare datamaskin og går gjennom nye standardiseringsforskrifter og tar avstemminger underveis.
Når ekspertene som har avgjørende innflytelse på vår nettfremtid møtes, er det ikke så merkelig at dokumentasjonen hentes inn via nett og skjerm og at konferansen er fullstendig fri for ”proceedings” på papir. Likevel, det var litt merkelig å titte inn i en stor plenumssal der det står blå skjermer og lyser foran alle de 300 delegatene. Et gløtt inn i framtida.

Banebrytende konferanseopplegg
- Dette er første gang vi er i stand til å ha over 300 bærbare datamaskiner operative over trådløst samband samtidig, sier Bjarne Kjøsnes i Midgard Media Lab. Kjøsnes har hatt ansvaret for å koordinere det tekniske opplegget for gjennomføring av konferansen om fremtidge nettstandarder som nå pågår ved SAS Royal Garden Hotel i Trondheim.

Firmaet Cisco har vært nettansvarlig for det trådløse opplegget og har lånt ut basestasjoner, Siemens har sørget for 220 volt til alle de bærbare datamaskiner som er i drift fra klokken ni om morgenen til åtte om kvelden. HP har lånt ut masse bærbare maskiner. Det må også nevnes at de ”fant” en avglemt optisk kabel mellom Royal Garden og Olavshallen som forenklet overføringen fra konferansesal til nettserver i Realfagbygget via link i Olavshallen.

Fornøyde deltagere
- Delegatene er strålende fornøyd med opplegget, opplyser Kjøsnes. Et konferanseopplegg basert på bærbare maskiner som dette er ganske unikt, mener Kjøsnes.

Delegatene er også fornøyd med Trondheim og været, kan han fortelle. På forhånd har de nemlig fått vite at det er 15 grader, overskyet og regn i Trondheim på denne tiden av året.

Fremtidige standarder for interaktiv, digital TV er under utforming i Trondheim i disse dager, og førsteamanuensis Andrew Perkis og Bjarne Kjøsnes i Midgard Media Lab er lokale verter for arrangementet. NTNU-flagget vaier over arenaen.
Førsteamanuensis Andrew Perkis ved NTNU er den som har sørget for å få denne prestisjetunge konferansen til Trondheim. Dette er en konferanse for en av arbeidsgruppene i den internasjonale standardiseringskomiteen ISO, den gruppen som arbeider med standarder for overføring av bilder via nettet (MPEG – Moving Pictures Expert Group). Perkis er chairman/editor for ISO-arbeidsgruppen som har dette som arbeidsfelt.

Eggen-filosofi på nettet
- Men konferansen har videre perspektiv enn overføring av bilder, forteller Perkis. – Vi tar også opp dette med rettigheter til materiale som legges på nettet (IPR – Intellectual Property Rights) og hvordan bruken skal betales. Så det vi håper å komme fram til på konferansen er egentlig internasjonalt akspterte standarder for samhandling på nettet.

- Altså en slags nettvariant av Nils Arne Eggens samhandlings-evangelium?

- Ja det kan man kanskje si, for med mer og mer utbredt nettbruk, bruk av digitale bilder og lignende blir vi alle våre egne mediaprodusenter, sier Perkis. - For eksempel ser vi at VG oppfordrer leserne til å dele feriebildene med andre via nettet.

Det er mye hemmelighetsskremmeri og politiske diskusjoner i korridorene på Royal Garden i disse dager. – Vær forsiktig med hvem du fotograferer, sa Andrew Perkis til oss. Vi fikk lov til å ta bilde av disse to, men med beskjed om ikke å sende det CIA. – De er på jakt etter meg, sa mannen til høyre.
Milliardindustri
Dette er en eksplosiv industri som omsetter for flere tusen milliarder i året, og det er spesielt på tre områder det skjer: digital kringkasting, DVD og digitale bilder via nettet. I fremtiden blir det slik at du henter inn fra nettet de TV-programmene du vil se når det måtte passe deg, og du betaler etter bruk, ikke en fast årsavgift.

- Alle de store produsentene på dette feltet er her – IBM, Microsoft, Sony, JVC, Nokia – bare nevn et navn og jeg kan garantere at de er tilstede her i Trondheim. Dette er viktig, og det syder av politikk i korridorene her, forklarer en opprømt Perkis.

Tekst og foto: Arne Asphjell

MPEG-konferansens nettsider.