Med hodet ned i førti pluss
(3.8.03, 18:03) De fant både hodeskaller, oljelamper og gull, NTNU-studentene som i sommer dro til Hellas på arkeologisk feltarbeid. |
Mens turistene ligger langflate på strendene, leter studentene etter spor fra fortida – og flytter på solseil og parasoller for å overleve i varmen.
|
For nordmenn flest er Paros, den kykladiske øya langt der nede i Egeerhavet, mest kjent som ferieparadis. Der skinner sola, og der går gradestokken fort opp i førti pluss midtsommers. Å stå med hodet ned og enden i været under slike forhold, kan være en påkjenning for noen hver.
Det fikk de erfare, de drøyt 30 studentene som i juni og juli ble med amanuensis Alexandra Angeletaki fra Vitenskapsmuseet på feltkurs på en nesten 3000 år gammel gravplass. Men på tross av solbrente rygger og svette som haglet i litervis: Dette ga mersmak på arkeologyrket! Det var studentene, de fleste fra arkeologistudiet eller antikkens kultur-studiet ved NTNU, enige om.
Nesten umulig å få lov
Det er første gang en så stor gruppe NTNU-studenter drar på arkeologisk feltarbeid i Hellas. I prinsippet er det bortimot umulig for utenlandske grupper å få være med på rent greskdrevne utgravningsprosjekter.
|
Aina Heen Pettersen arbeider seg ned mot det som antakelig er en barnegrav fra 300-400 f.Kr. Om det lå noe barn der? Det får du vite ved å klikke deg inn på bildeserien. |
Men Angeletaki har selv arbeidet på Paros og har gode forbindelser der. Og som lærer ved en institusjon som mest befatter seg med norsk middelalderarkeologi, hadde hun lyst til å gjøre studentene sine kjent med klassisk arkeologi og med hvordan greske arkeologer arbeider og tenker.
I tillegg til undervisning i feltmetoder fikk studentene et imponerende faglig tilbud i form ekskursjoner, og forelesninger av både norske og utenlandske forskere.
Stor oppslutning
Det var Angeletaki og førsteamanuensis Lars Stenvik ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie som organiserte kurset. Og selv om studentene måtte betale moroa sjøl, var det hele 30 stykker som meldte seg på. – Jeg hadde ikke regnet med mer enn halvparten, sier en storlig fornøyd Angeletaki.
Mer om utgravningene på Paros kan du lese i neste nummer av forskningsmagasinet Gemini, som kommer i september.
Tekst og foto: Lisa Olstad Se bildeserie
|