MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

1,1 million nye kroner til Vitensenteret (14.8.03, 15:10)

Utdannings- og forskningsdepartementet gir penger til landets vitensentre for å styrke interessen for realfag. Vitensentrene i Trondheim og på Jæren stakk av med de største kakestykkene.

En pott på fire millioner departementale kroner er fordelt blant seks regionale vitensentre over hele landet. Noen av disse er allerede godt etablert, andre ligger i startfasen.

Av totalt 18 søkere var det seks som fikk midler. Jærmuseet og Vitensenteret fikk begge 1,1 mill. kroner, mens Norsk Teknisk Museum, Innlandets vitensenter (Gjøvik), Bergen vitensenter og Nordnorsk vitensenter (Tromsø) fikk 400.000 – 500.000 hver. Fordelingen er foretatt av en komité under Norges forskningsråd, som tydeligvis mener at vårt eget Vitensenter tilhører eliteklassen.

Fylkeskommunen har også bevilget penger til stimulering av interessen for realfag gjennom ”Den kulturelle nistapakken”. Her deltar Vitensenteret med kursene ”Kjøkkenkjemi” og ”Metallstøping”, forteller daglig leder Atle Kjærvik.
Aktiv i forhold til skolen
”Senteret driver svært aktivt i forhold til skoleverket og har blant annet dannet en eksperimentklubb for skolebarn 5. – 6. klasse som er veldig populær. Ellers har senteret 180 interaktive elementer i utstillingene sine og har planer om utvidelse," heter det i instillingen fra komiteen.

- Vi har nok fått midler fordi vi har søkt i mange år uten engang å få svar, og at vi blir oppfattet som meget seriøse, tror daglig leder ved Vitenseteret, Atle Kjærvik. Han er glad for at regjeringen setter i gang tiltak som dette for å øke rekrutteringen til realfagene.

Kjærvik er lettet over at denne bevilgningen er kommet, og at departemenetet indikerer at det vil bli en årlig pott det er mulig å søke på.

Endelig i pluss
– Vi har hatt et lite underskudd hvert år de senere årene, og dette tilskuddet gjør at vi endelig kommer ut i pluss i år, forteller Kjærvik, som vil bruke midlene fra departementet til å sikre noen av stillingene ved senteret. – Nå kan vi kanskje ansette en person i stedet for å basere oss på innleie på timebasis, tror Kjærvik. Noe av midlene vil også bli brukt til nye modeller.

KUF har i tillegg til denne tildelingen satt av enda en pott på fem millioner til vitensentre gjennom tiltaket ”Den kulturelle skolesekken”. Søknadsfristen her er 15. september, og Kjærvik kan opplyse at søknad allerede er sendt.

Besøksrekord
- Vi ligger an til ny besøksrekord i år – godt over 50.000, forteller Kjærvik. Til tross for mange varme dager har besøket i sommer vært mye bedre enn i fjor. En tredjedel av de besøkende er skoleklasser, og Kjærvik ser optimistisk på høstens skoleinnrykk.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Her finner du Vitensenteret på nettet.