Nytt virus oversvømmer innboksen
(19.8.03, 15:00) Bare dager etter at NTNUs datasystem knelte på grunn av MSBlast-viruset, har en ny datapest rammet universitetet. Denne gangen heter uvesenet "sobig.f", og det er innboksen i e-posten din som får unngjelde. |
Slik så mange innbokser ut kort tid etter virusangrepet satte inn tirsdag. |
Det er fortsatt svært uklart hvor mange som er rammet av "sobig.f", men i Universitetsavisas redaksjon er alle medarbeidere rammet. Nær 2.000 uønskede e-poster har overstrømt innboksen til undertegnede journalist siden kl. 10.30 i formiddag.
Spam-mailen har titler som:
Re: Thank you
Thank you!
Your details
Re: Details
Re: Re: My details
Re: Approved
Re: Your application
Re: Wicked screensaver
Re: That movie.
Nesten umulig å bruke e-post
IT-sjef Roar Aspli vet ikke hvor mange maskiner på NTNU som er infisert, men de som er det, på og utenfor NTNU, skaper enorme mengder støy. Viruset gjør det bortimot umulig å bruke e-post normalt. Tjenermaskinene på NTNU tåler belastningen, men legitim e-post formerlig drukner i e-posten som er generert av viruset.
Tilfeldig avsender
I tillegg til e-posten som genereres av selve viruset, kommer også et annet støyproblem. Viruset plukker nemlig opp tilfeldige e-postadresser, og bruker disse som "avsender". Vanlige brukere, som ikke er infisert, opplever dermed å få mengder av automatisk genererte e-poster som sier at "adressaten ble ikke funnet", eller "vedlegget du prøvde å sende kom ikke gjennom".
"Avsenderene" til e-postene du får, trenger med andre ord ikke å være infisert eller klar over at adressen deres brukes som "avsender" på denne måten.
Hold deg unna vedleggene!
IT-sjef Roar Aspli oppfordrer alle til å slette mistenkelig e-post og ikke åpne vedleggene som følger med. Viruset gjør sannsynligvis ingen annen skade enn å sende ut voldsomme mengder e-post.
Hos IT-seksjonen gikk virusalarmen ca. kl.10.30. Viruset har spredt seg så raskt at virusprogrammene ikke rakk å oppdatere seg før skaden hadde skjedd.
NTNUs IT-personell arbeider nå med å skaffe oversikt over situasjonen. Så langt har IT-seksjonen funnet seks pc-er forskjellige steder på NTNU som er infisert av viruset, men man regner med at flere er rammet. Infiserte maskiner blir sperret.
På NTNUs intranett (Innsida) blir det fortløpende lagt ut oppdatert informasjon om virusangrepet. Herfra kan ansatte og studenter nå også laste ned et program som beskytter mot sobig.f.
Ikke bare på NTNU
Det er ikke bare NTNU som er rammet av dette. Viruset herjer i hele verden, men Norge er spesielt hardt rammet, melder Dagbladet
Av Even Gran |