2840 underskrifter mot universitetsendring
(22.8.03, 19:09) Over 2.800 universitetsansatte har så langt skrevet under et opprop mot å endre organisasjonsformen til universitetene og høyskolene. Oppropet forskutterer innholdet i innstillingen fra Ryssdal-utvalget. Ryssdal-utvalget som utreder lovendringer for høyere utdanning skal levere sin innstilling 23. september. Som tidligere meldt her i Universitetsavisa er det sterk uenighet internt i utvalget, noe som fører til at innstillingen blir forsinket.
|
Leder i Forskerforbundet, Kolbjørn Hagen: - Vi sier takk og amen om Ryssdal-utvalgets innstilling går vår vei.
|
Mer enn 600 NTNU-underskrifter
Den nettbaserte underskriftslisten drives fra Universitetet i Oslo (UiO). Forskerforbundet, Norsk tjenestemannslag og 2fo står bak listen. Fungerende hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO, Randi Halveg Iversby, kan opplyse at inntil fredag ettermiddag så hadde 615 NTNU-ere skrevet under. Totalt var det til da samlet inn 2.840 underskrifter.
Alle kan skrive under
- Dette er en sak som virkelig opptar folk, mener Kolbjørn Hagen, leder av Forskerforbundet nasjonalt og professor ved NTNU.
De 30 initiativtakerne til oppropet er alle professorer ved landets universiteter. De frykter at universitetenes og høyskolenes uavhengighet og frie forskning vil forsvinne hvis høyere utdanning blir statsforetak eller særlovsselskap, slik utdanningsminister Kristin Clemet har antydet at hun ønsker. Hagen mener at dette er et utslag av den generelle privatiseringstendensen i Norge.
På listen finner man ikke bare vitenskapelig ansatte. Også administrativt og teknisk personale er godt representert. Mange frykter for jobbene sine etter å ha sett hvordan utviklingen har vært i foretak som NSB og Posten, mener Kolbjørn Hagen.
Forskutterer konklusjonen
Dissensen i Ryssdalutvalget bør tilsi at konklusjonene i innstillingen på ingen måte er gitt på forhånd. Likevel skriver initiativtakerne bak oppropet på sin webside at "utvalget etter alt å dømme [vil] foreslå å omdanne universitetene til statsforetak eller særlovselskap".
- Hvorfor er Forskerforbundet så sikker på utfallet?
Hagen mener at både personene som sitter i utvalget og utvalgets mandat sterkt tyder på at deres konklusjon er gitt;
- Høyremannen Anders Ryssdal har selv sittet i utvalg som gikk inn for privatisering i Oslo kommune, og Jan Grund er prorektor ved det private BI, påpeker Forskerforbundets leder.
- Er det ikke et uheldig prinsipp å ta stilling i en sak før man vet hva alternativene er?
- Vi driver etter føre var-prinsippet. Forskerforbundet regner med at innstillingen går i vår disfavør, men mener at vi ikke har tapt noe hvis konklusjonen mot formodning skulle gå vår vei.
- I tilfelle sier vi takk og amen, sier Hagen.
Uttaler seg ikke
Utvalgsleder Anders Ryssdal sier til avisa Tromsøflaket, som utgies av Universitetet i Tromsø, at han av prinsipp ikke vil uttale seg om utvalgets arbeid før innstillingen er levert til departementet.
Av Tor H.Monsen Her kan du lese oppropet i sin helhet.
|