MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fra lite frø til stor primulahage (24.8.03, 22:38)

Trodde du at primula bare blomstret om våren? Og visste du at det fins om lag 500 viltvoksende arter primula? 150 arter, både viltvoksende og slike som er kultivert fram av mennesket, kan du nå studere i den botaniske hagen på Ringve.

Primulahagen ble offisielt åpnet av universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein.
- Til neste år skal de bli enda flere, lover professor Kjell Flatberg, som har vært pådriver for den unike samlingen. Primulahagen på Ringve ble offisielt åpnet søndag av universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein.

I sin tale la hun vekt på den botaniske hagen som formidlingstiltak. Hun framhevet at hagen er en del av Vitenskapsmuseet, som er den eldste institusjonen ved NTNU men har de mest moderne tankene om formidling.

Fortsatt blomstring
Flatberg orienterte om hagens tilblivelse, fra omstendelig innhenting av frø til kultivering og landskapsforming. Primulasamlingen har fått plass på nordsiden av hagen, i ei skråning nedenfor Ringve museum som tidligere var uframkommelig og bevokst av busk og kjerr. Nå framstår den i sirlige bed med overraskende mange sentblomstrende primulaer i mange fargenyanser.

Her ser vi en del av hagen, som er bygd opp av store og mindre bed.
- Det store blomsterfloret må vente til neste vår, men som du ser, fins det primulaarter som blomstrer både om sommeren og langt utover høsten, forteller Flatberg.

To norske arter
Primula er en stor slekt med rundt 500 viltvoksende arter. I Norge har vi fem - kusymre og maria nøkleblom er to av dem. De aller fleste, rundt 80 prosent, lever i Himalaya og Kina. Primula har stor utbredelse på den nordlige halvkule. I Sør-Amerika fins bare en viltvoksende art mens Afrika har to,

Hagen er bygd opp av seks bed som huser hver sin underslekt. Dette skal vise utviklingen fra de opprinnelige artene til de menneskeskapte variantene, som har oppstått gjennom kryssing og foredling. Frø og stiklinger er blitt skaffet til veie fra samarbeidende hager i inn- og utland. Flatberg forteller at det har tatt fem år å realisere prosjektet.

Gerd og Ragnvald Tiller er henholdsvis svigerinne og nevø til ekteparet Møller som ga en testamentarisk gave til Ringve botaniske hage.
Nabogave
Primulahagen er kommet i stand gjennom en testamentarisk gave fra ekteparet Anne og Einar Marius Møller. Svigerinne og nevø til Anne Møller, Gerd og Ragnvald Tiller, var til stede under åpningen søndag. De forteller at ekteparet Møller var opptatt av alt som vokser og gror. De var nære naboer til den botaniske hagen og hadde en stor og imponerende hage sjøl også.

Flatberg framhever at ekteparet også var opptatt av fjellet. – Ved å anlegge en primulahage mener vi at gaven er brukt på en måte som er dem verdig. Avkastningen av fondet skal gå til vedlikehold av anlegget, opplyser Flatberg.

Tekst og foto: Synnøve Ressem