Sintefsjefen refset næringsministeren
(29.8.03, 14:20) Sintef-direktør Morten Loktu kritiserte næringsminister Ansgar Gabrielsen for mangel på næringspolitikk da han holdt foredrag på Samfundet torsdag. Næringsministeren skulle egentlig være til stede på Start NTNUs Mixer-seminar, men kom ikke på grunn av misforståelse angående tidspunktet. Loktu mente det ikke det var noe stort tap at ministeren ikke var til stede.
- Hvis han skulle holdt foredrag om norsk næringspolitikk, ville det blitt et meget kort foredrag. Han har jo ikke noen næringspolitikk, sa Loktu.
|
Adm.dir. i Sintef, Morten Loktu (t.h.), fikk vinflaske av Mixer-arrangørene for sitt foredrag om norsk nyskaping. Men Loktu gav flaska tilbake til Mixer-leder Sjur Eivind Usken (t.v.), fordi han jobbet frivillig og fikk i stand et flott arrangement.
|
Mixer-seminaret arrangeres hvert semester og skal være en møteplass for nyskapingsinteresserte i Trøndelag. I går var representanter for industrien i Verdal og Leksvik til stede for å knytte kontakter med studenter og fagpersoner fra NTNU og Sintef.
Sintef-direktøren benyttet altså taletiden til å komme med kritikk av norsk næringspolitikk.
Møter Gabrielsen fredag
- Gabrielsen har et altfor passivt forhold til nyskaping og omstilling. Det må satses mer på næringsrettet forskning i tillegg til grunnforskningen, sa Loktu. Han mener at dagens politikk er utilstrekkelig for å fylle det store nyskapingsgapet som må fylles de neste tjue årene, når norske oljeinntekter går ned og pensjonsutbetalinger går opp.
- Det er ikke tilstrekkelig å knytte kunnskap sammen med kapital. Vi må få inn industrikompetanse og markedskompetanse fra dag én for å lykkes, sa Loktu.
- Kommer du til å fremme denne kritikken mot Gabrielsen når han kommer til Trondheim for å åpne Gemini-sentrene på fredag? spurte Universitetsavia.
- Ja, det gjør jeg, men jeg vet ikke om jeg kommer til å formulere meg like hardt, sa Loktu.
- Gründerne må bli idoler
Loktu var også opptatt av å heve statusen til gründerne: - Gründerne må bli idolene i samfunnet, i stedet for de som synger falskt på TV. Hvis et firma går dårlig, er de sikret medieomtale, men hvis det går bra, er det stille. Mediene må skrive mer om de som lykkes, sa Loktu, som samtidig rettet kritikk mot forskerne og gründerne selv: - Vi må bli flinkere til å fortelle hva vi driver med. Vi må bli mer tabloide og lære å presentere oss i korthet, sa Loktu.
Knyttet kontakter
I pausen var det satt av god tid for at folk skulle prate med hverandre.
- Pausen er det viktigste ved et slikt arrangement. Det er da folk snakker sammen, sa innformasjonsansvarlig for Mixer, Magnus Horn Strømmen.
|
Ivar Blikø fra Leksvik Teknologi (t.v.) og Jan Erik Foss fra Leiv Erikson Nyfotek utvekslet visittkort, og skal samarbeide for å få i gang produksjon av en ny pumpe for å gjøre om saltvann til ferskvann.
|
Ivar Blikø fra Leksvik Teknologi og Jan Erik Foss fra konsulentfirmaet Leiv Erikson Nyfotek AS var to av de som fant tonen: - Noen har fortalt oss at vi bør snakke sammen. Vi har patenten klar for ei ny pumpe for å gjøre om saltvann til ferskvann, men trenger hjelp til å få pumpa i produksjon, sa Blikø.
- Veldig spennende. Vi kommer til å holde kontakten, sa Jan Erik Foss og utvekslet visittkort med Blikø.
Utfordringer i kø
Under foredragene fra representantene for Statoil og industrimiljøene i Leksvik og Verdal ble det kastet ut mange utfordringer til deltakerne. Statoil var på jakt etter ny teknologi for bedre utnyttelse av oljefeltene utenfor Nordland og Halten.
- Fem prosent økning i utnyttelsesgraden for feltet som administreres fra Stjørdal, utgjør en milliard kroner i året, sa Terje Totland fra Statoil, som etterlyste nye løsninger for undervannspumper og rørsystemer på havbunnen.
Jan Onarheim fra Innovasjon Midt-Norge mente at trønderne måtte bli flinkere til å satse på mer kunnskapsintensiv industri: - Vi må satse på kunnskapsintensive produkter der andre ikke klarer å konkurrere med oss. Det er ikke på tradisjonell sveising vi skal hevde oss i framtiden, sa han.
Tekst og foto: Audun Asphjell |