Utsetter innføringsemne for musikere
(3.9.03, 20:27) Det omstridte innføringsemnet for musikkstudenter blir flyttet fra første til andre semester. Men konflikten er fortsatt ikke avklart. Lærerne ved det tidligere Musikkonservatoriet, som nå er en del av Institutt for musikk, har nektet å bruke første studieår til felles innføringsemne. De mener emnene, som til sammen utgjør nærmere et halvt studieår, går ut over viktig tid til øving for studentene. De har derfor laget en timeplan for dette studieåret uten de nye obligatoriske emnene.
|
Lærerne ved Institutt for musikk vil at studenter skal prioritere øving fremfor å lese Platon og Aristoteles.
Arkivfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness |
Konflikt mellom institutt og fakultet
Musikerlærerne har ikke fått støtte fra eget fakultet i denne saken, noe som har fått det til å koke i konservatorieleiren. Tidlig i sommer nådde konflikten klimaks da leder av Institutt for musikk Erling Aksdal i Adresseavisen hevdet at HF-fakultetet "ofret konservatorieutdannelsen på det institusjonspolitiske alteret".
Utsetter emnet
Rektor har nå bestemt seg for å utsette problemet, ved å gi dispensasjon fra kravet om at Emne 1 (ex.phil) skal tas i første semester for studenter i billedkunstutdanningen og utøvende musikkutdanning i studieåret 2003/04. Det omstridte emnet legges i stedet til andre semester, til våren 2004. For de andre innføringsemnene gjelder fortsatt førstesemesterregelen. Men en avklaring om musikk- og kunst-studentene skal slippe ex.phil er ikke foretatt.
Utvalg uten møter
I sommer ble det satt ned et utvalg som skulle se på hvordan innføringsemnet skal gjennomføres i disse studiene. Utvalget fikk frist til oktober med å komme med forslag. Ifølge utvalgsmedlem og leder av Institutt for musikk, Erling Aksdal, har komiteen ennå til gode å møtes. Følgelig har de derfor heller ikke kommet opp med konkrete forslag til løsninger på problemet. Men Aksdal synes det er merkelig og unødvendig at saken nå er blitt avgjort av rektor før utvalgets frist er utløpt.
- Vil følge komiteens anbefalinger
- Denne saken må uansett behandles etter at komiteen kommer med sine anbefalinger. Jeg synes det er unødvendig at ledelsen må behandle dette to ganger, sier Aksdal.
Instituttlederen tror at rektor og NTNUs styre ved neste korsvei, etter at den nedsatte komiteen kommer med sine forslag, vil lytte til musikklærerernes ønsker om mer tid til øving og mindre tid på innføringsemner.
Av Tore Hugubakken Saken har satt sinnene i kok ved det tidligere Musikkonservatoriet.
|