MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skulle forhindre studentfyll (4.9.03, 11:15)

Den første studentpresten skulle berge studenter bort fra punsjbollen. Det klarte han ikke.

Studentprestene i Trondheim, Einar Vegge og Siv Limstrand, håper på mange besøkende under den akademiske åpningsgudstjenesten søndag.
Foto: Tore Hugubakken
Førstkommende søndag inviterer studentprestene i Trondheim til den årlige akademiske åpningsgudstjenesten i Nidaros Domkirke. Denne gudstjenesten, som særlig retter seg mot ansatte og studenter ved HiST og NTNU, har klart å etablere seg som tradisjon og er blitt en naturlig del av semesterstart for mange. I fjor fant over 550 mennesker veien til domkirka.

Grillpølser og kirkekaffe
- Nidarosdomen er byens studentkirke, og vi ønsker å markere det på en skikkelig måte, sier studentprest Siv Limstrand.

Gjennom hele høsten skal det arrangeres studentgudstjenester, men det er bare etter denne gudstjenesten at forskjellige studentlag og organisasjoner i tillegg skal presentere seg på Vestfrontplassen. I skjønn forening med grillpølser og kirkekaffe.

Skulle holde orden på studentene
Det var Stortinget som på eget initiativ opprettet stillingen som studentprest. Bakgrunnen var at all den ubefestede ungdom som kom til byen, måtte tas vare på. Bekymringen var stor for studentenes rangel, stupfyll og vandring på ville veier.

Arne Fjellbu (1890-1962) var den første studentpresten i Trondheim. Han ble senere biskop i Nidaros.
Så i 1921 kom den første studentpresten til Trondheim. Han het Arne Fjellbu og var den første i sitt slag her til lands. Den første studentgudstjenesten var på plass to år etter.

50 år uten prest
Men Fjellbu ble aldri den strenge moralvokteren som Stortinget så for seg. Han ble i stedet en profil og en miljøfaktor i studentmiljøet.

Etter at Fjellbu ble domprost i 1928, forsvant ordningen med studentprest. Tørketida varte nesten femti år. Først i 1977 ble det utnevnt studentprester igjen.

To prester, 28.000 studenter
I Trondheim i dag er det to av dem. En mann og en kvinne, som loven krever. I de første ukene i semesteret har de rukket å oppsøke de forskjellige lærestedene og orientere om at de er til for 28 000 av byens studenter.

FAKTA

PUNSJBOLLE ELLER IKKE?
Etter at Kirkedepartementet hadde bestemt seg for å opprette studentprestestilling i Trondheim, satte de som betingelse om at kommunen skulle stille med en husleiegodtgjørelse. I Arne Fjellbus selvbiografi En biskop ser tilbake forteller han om uenighetene innad i bystyret:

"Striden brøt løs under bystyredebatten om husleiegodtgjørelsen. Det var en meget skarp opposisjon. Stillingen smakte av anstaltmakeri. Den kjente redaktør Thornæs (redaktør av Ny Tid) oppfattet forslaget som en vits; 'Var jeg studerende, ville jeg anse det som en sjikane, og var jeg medlem av Studentersamfunnet, ville jeg foreslå en skarp protest fordi studentene skal ansees for så moralsk fordervet at de trenger en prest.'

En av de ivrigste talsmenn for bevillingen var den kjente læge og venstrekvinne fru Ingeborg Aas. Men hun hadde under debatten kommet med en skarp kritikk av den studerende ungdom, ikke minst gymnasiastenes drikkfeldighet.

"Selv om den nye prest ikke fikk gjort annet enn fikk punsjebollen erstattet med foredrag og diskusjoner, gjorde han fyldest for seg."

I de faste kontortidene på Dragvoll har det så langt i semesteret vært relativt rolig. Det er gjerne etter en måned eller to at studenttrafikken øker. De nye studentene har da fått behov for å snakke.

Lurer på seg selv
- Det tar tid før de nye studentene bruker oss. Men etter hvert begynner de å lure på eget studievalg og tenker; hva er de holder på med? Har jeg valgt riktig? Da trenger de gjerne voksne mennesker å snakke med. Og vi er der for dem, lover Limstrand.

Av Tore Hugubakken


Les også tidligere portrett av studentpresten Siv Limstrand hvor hun sier at prester snakker for lite om sex.