Ny omorganisering i Sintef
(5.9.03, 10:43) Ledelsen for Sintef-gruppen mener at dagens 14 toppnivåer er for mange. De ser for seg at organisasjonen i fremtiden skal bestå av mellom fem og åtte "forretningsområder". Planene for omorganiseringen ble lagt fram for Sintefs styre 28. august.
Omlegging i ekspressfart
Strategidirektør Gunnar Sand opplyser at NTNU - som en viktig samarbeidspartner - vil bli involvert i prosessen, men at det ikke er planlagt konkret hvordan dette skal skje.
|
Ledelsen ved Sintef har flere ganger gitt uttrykk for at de mener regjeringen ikke stimulerer nok til næringsrettet forskning. Under åpningen av de nye Geminisentrene i forrige uke fikk strategidirektør Gunnar Sand (t.h.) og adm.dir. Morten Loktu anledning til å si næringsminister Ansgar Gabrielsen noen sannhetens ord.
Foto: NTNU Info/Thor Nielsen |
Det er lagt en stram tidsplan for å gjennomføre omorganiseringen. Administrerende direktør Morten Loktu har internt orientert de ansatte om at ledelsen innen 1.oktober skal være ferdig med å utrede hvordan de ønsker at det nye organisasjonskartet skal se ut. Og allerede rett over nyttår skal terrenget stemme med det nye kartet. Loktu har presisert at målet med omleggingen ikke er å kutte årsverk.
Ønsker å bli "mer fleksible"
Ledelsen mener at dagens organisasjon er for topptung. De mener at større virksomhetsområder vil ha bedre sjanse til å nå fram i markedet.
Omorganiseringsplanene gjelder både for forskningsområdene og for stabs/konsernfunksjonene. Morten Loktu ser selv for seg en ny organisasjon med mellom fem og åtte forretningsområder.
Disse områdene vil bli vurdert:
IKT
Material, prosess og energi
Marin/maritim
Civil engineering/fysisk infrastruktur
Teknologi, samfunn og helse
Konsernfunksjoner/organisering av staber
Sintef-gruppen har de siste årene opplevd store svingninger i markedet, og har måttet skjære ned på virksomheten innen flere forskningsområder. For ti år siden hadde organisasjonen over 2.100 ansatte. I dag er tallet sunket til 1.700. Spesielt var årene på slutten av 1990-tallet vanskelige. Lave oljepriser rammet spesielt Marintek, Sintef energiforskning og Sintef petroleumsforskning.
Tar seg selv på ordet
Men også i de senere årene har Sintef fått føle virkningene av at norsk næringsliv sliter og er blitt mindre villige til å bruke penger på forskning. I en julehilsen til de ansatte i internbladet "Ukespeilet" i desember i fjor skrev Morten Loktu følgende;
"Det er allikevel ingen grunn til å tro at høstvinden vil snu med det første. Året som kommer vil nok bringe med seg mer uro i markedet, av ulike grunner. Kronekurs og rentenivå gjør sitt til at både industri og offentlig sektor er i omstilling, noe også vi i Sintef får merke. Da er det ekstra godt å vite at vi har evnen til å tilpasse oss og være dynamiske!"
Nå tar altså Sintef-direktøren seg selv på ordet.
Av Tor H.Monsen |