MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Mediene har skylda (hvis det bryr deg) (10.9.03, 19:14)

Nesten ingen gadd møte opp til debattmøte på Dragvoll onsdag for å diskutere hvorfor vi ikke lenger gidder å bruke stemmeretten vår.

HAR DU STEMT?
Åsmund Næss, Historie: - Jeg har stemt, ja. Det er altfor mange idioter som stemmer på partier jeg ikke liker, så jeg er nødt til å prøve å veie opp for det.
Panelet serverte mange sterke synspunkter og dro i gang en interessant debatt, foran et publikum bestående av 20 sjeler.

Valgforsker og NTNU-professor Anders Todal Jenssen gikk langt i å legge skylda på mediene for at valgdeltagelsen i år ser ut til å havne på et historisk bunnivå. NTNU-professoren var ikke den eneste med sterke synspunkter på pressens rolle i valgkampen.

Mer privtliv enn politikk
Det sydet rett og slett av temperament da valgdeltakelse, eller snarere mangel på valgdeltagelse, ble debattert. Todal Jenssen, Venstres Monica Rolfsen og distriktsredaktør i NRK, Tor Røed var hentet inn som panel for å diskutere spørsmålet "Hva skjedde med borgerplikten?".

Henrik Meek, Sosiologi: - Nei, jeg har ikke stemt ennå, men jeg skal prøve å få det til. Det er jo egentlig viktig, selv om jeg føler at kommunevalget ikke utgjør så stor forskjell.
- Journalistene stiller ikke til valg, og det er ikke de som må stå til ansvar etterpå. Det er håpløst når journalistene bestemmer dagsorden og hvilke politikere som skal stille til debatt, utbrøt Anders Todal Jenssen etter at Tor Røed hadde innledet om pressens samfunnsrolle. Bifallende lyder fra salen viste at Todal Jenssen ikke stod alene om sitt syn.

- Jeg liker ikke kommersialiseringen i nyhetene. Den er fordummende og overfladisk, og vi får mer innblikk i personer og privatliv enn politiske saker. Det er altfor mye uviktig, mente en av studentene i salen. En annen tok til orde for sterkere utvendig kontroll med media:

Kristine Naas, Statsvitenskap: - Jeg har stemt. Det er viktig å være med og bestemme.
- De har altfor mye makt i forhold til politikerne. Det er greit at mediene skal være kritiske, men de bør være med på å bygge opp under demokratiet, også. Vi må se mer kritisk på pressen.

Sterke meninger
Tross kraftige anklager, lot ikke pressens representant seg målbinde.

- Nå er det faktisk slik at det hele tiden foregår en kritisk vurdering av pressen innad. Overtramp blir slått ned på. Dessuten har i hvert fall vi vært veldig bevisste rundt dekningen av årets valg, og det ligger nøye vurderinger til grunn, påpekte Tor Røed.

Guro B. Olsborg, Tverrfaglige kulturstudier: - Jeg har ikke stemt ennå, men jeg skal gjøre det. Hvis ikke kommer noen andre til å bestemme for meg, og jeg stoler ikke på andre.
Monica Rolfsen syntes at det har vært mye bra i mediedekningen av årets valgkamp, men savnet også noe.

- Det burde vært mer tid til de lange debattene, der det er rom for ideologier og lengre tankerekker på abstrakt nivå. Da kan man virkelig få frem hva man mener og hvorfor, uten ustanselige avbrudd, sa hun.

Fin debatt – få tilstede
- Jeg hadde håpet at det skulle komme flere i dag. Vi har jobbet med dette arrangementet lenge, selv om programmet ble spikret sammen på mandag. Vi rakk nok ikke å informere nok på forhånd. Det er synd, for det er absolutt ikke nok debatter her på Dragvoll. Engasjementet blant studentene bør heves, sier Håvard Raaen. Han er leder for fagutvalget i statsvitenskap, som arrangerte debatten.

Til tross for at det bare var rundt 20 fremmøtte, virket folk fornøyd.

Stian Selnes, Kommunikasjonsteknologi: - Jeg skal ikke stemme, for jeg vet egentlig ikke nok om hva lokalpolitikerne står for.
- Jeg synes det var en veldig bra debatt. De hadde fått inn dyktige folk i panelet som alle hadde mye å si, påpeker SVT-student Amund A. Nilsen.

- Ja, det var masse pasjon her. Det er sjelden folk har så sterke meninger og tør å si dem. Det er flott, istemmer en annen SVT-student, Lars Christian Husebye.

Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland