MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Swingte seg til topps (12.9.03, 15:57)

Seks års hard trening ga full uttelling da Jørgen Brudal Sandnes og Aina Nygård fra NTNUI ble verdensmestre i swing i Polen sist helg.

Med luftige svev, vrikkende hofter og sjarmerende smil danset boogie woogie-paret seg til topps i begge de to konkurranseklassene de deltok i. Fjorårets vinnere fra Italia måtte pent finne seg i å rykke et hakk ned på pallen.

Tøff idrett
Sportsjournalistene sto ikke akkurat i kø da medaljene ble delt ut, og de fleste andre norske danserne hadde reist dagen før. Dermed måtte Aina (27) og Jørgen (26) feire seg selv.

- Vi dro på den fineste restauranten vi kunne finne i Polen. Da vi kom hjem ble det litt champagne sammen med de andre i dansegruppa, forteller Jørgen.

Han mener dans en like tøff idrett som noen annen idrett når man kommer på toppnivå.

- Mentalt er dansekonkurransene noe av det tøffeste jeg har vært med på. Mens utøverne i sportsdans tar med egenvalgt musikk og stiller med et ferdig koreografert nummer, må vi improvisere til helt ukjent musikk som dommerne velger ut, forklarer askerværingen.

FAKTA

Boogie woogie

  • Amerikansk-inspirert swingdans med røtter fra 50-tallets Rock'n'Roll-musikk.
  • Utpreget sosial pardans med stor vekt på evne til å føre og å bli ført, improvisasjon og lek med musikk, samt fancy fotarbeid og stilige figurer.
  • Kan danses til all slags musikk, og varieres fra elegant og sensuell slowdansing til et forrykende og heftig tempo.

    NTNUI Dans

  • Har tre swingpar på landslaget
  • Ukentlige treninger med boogie woogie
  • Boogie Woogie-gruppa er den største med rundt 200 medlemmer
  • Har ukentlige treninger for alle nivå
  • Arrangerer helgekurs hvor du kan får lært mye på kort tid. Førstkommende nybegynnerkurs 13. og 14. september i Idrettsbygget ved Gløshaugen.

  • Jobb, studier, dans
    Den nybakte verdensmesteren er klar for en ny dag på Innovasjonssenteret på Gløshaugen. Med fulltidsjobb og deltidsstudier på NTNUs og Olympiatoppens topptrenerutdanning er det ikke tid til noen lang hvil på laurbærene.

    Data og Internett kombineres så godt det lar seg gjøre med heseblesende boogie woogie-økter. Og kreativiteten må porsjoneres godt utover dagen – det er nemlig like viktig å være oppfinnsom til neste dansenummer som til neste IT-patent.

    - I begynnelsen brukte vi mest trinn og variasjoner som vi hadde lært av andre. Etter hvert fant vi ut at vi måtte lage nye ting selv hvis vi skulle komme noen vei, forklarer Jørgen.

    Fant rytmen
    Da siv.ing.-studenten for første gang satte sine bein i lokalene til NTNUI Dans for seks år siden, var fotballen hans store lidenskap. Sykepleierstudenten Aina var også fersk i gamet da hun troppet opp på samme nybegynnerkurs. De to fant raskt rytmen sammen, og etter hvert gikk mesteparten av fritida med til dansetrening. Etter et halvt års instruktørkurs lokket konkurranseinstinktet dem ut på de internasjonale dansegulvene. Det var ingen umiddelbar suksess.

    - Siden vi hadde tatt instruktørkurs, måtte vi stille i eliteklassen. Hver gang dro dommerne fram sjutallet (den dårligste karakteren), og vi ble alltid sist. Det var mange oppgitte fjes blant publikum, husker Jørgen. Men danseløvene lot seg ikke knekke – de ble tvert imot inspirert av motgangen. To år og mange støle muskler senere ble de belønnet med sølvmedalje i NM.

    - Vi dansa over all evne! Det ble vårt gjennombrudd, og siden har vi vært i finalen i alle konkurransene, smiler Jørgen.

    Iherdig smiling
    Nå går ti av årets helger med til å delta på store konkurranser som EM, VM, world cup-stevner og NM. Nesten all fritid er forbeholdt den felles lidenskapen, med opptil 20 timer egen trening og en instruktør-økt i uka. Boogie woogie er nemlig ingen ”frøkensport”, men hardt arbeid ifølge sivilingeniøren.

    - Hver konkurranseøkt er på 1,5 minutter i høyt tempo. Det er akkurat som å løpe 800-meter i tillegg til at vi skal smile hele tida, ler Jørgen.

    Privat treningsleir
    Etter en litt roligere sommerperiode er paret nå på vei inn i årets andre konkurransesesong. EM og world cup står for døra. Når paret setter kursen mot Frankrike på mandag, blir det sannsynligvis liten tid til å nyte fransk vin og traske langs Champs-Élysées.

    - Aina og jeg bodde i Frankrike sammen et år, og ble kjent med en veldig flink swingdanser. Nå skal vi ned på en liten, privat treningsleir med ham, forklarer Jørgen, som ikke har planer om å gi seg med det første. Han trekker fram forbildet Frankie Manning, som var på sitt beste da swingdans var virkelig stort.

    - Han er 89 nå, og reiser fortsatt rundt og instruerer, sier Jørgen optimistisk.

    Av Elin Fugelsnes