MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kaffe, wienerkringle og Midtøsten (16.9.03, 21:56)

Studentene er nysgjerrige, engasjerte, fulle av spørsmål - og grå i håret.

Seniorene på Dragvoll er ikke som sine yngre studentkolleger. Foreleserne som stiller opp for Seniorforum innrømmer at det er sjelden at de får så mange spørsmål og kommentarer fra studentene sine, forteller professor emeritus og leder av Seniorforum Arnold Dalen mens han nyter kaffe og wienerkringle i auditorium tolv på Dragvoll. Til daglig arbeider han ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap.

KONSENTRERT: Tretti seniorer hadde tatt turen til auditorium tolv på Dragvoll for å høre religionshistoriker Dagfinn Rian fortelle om kristne i Midtøsten.
Aldri for sent å lære
Religionshistoriker Dagfinn Rian har nettopp avsluttet sin forelesning om "Kristne minoriteter i Midtøsten" og nå er de tretti pensjonistene både kaffetørste og nysgjerrige på om Rian kan svare på et spørsmål eller to.

Det var høsten 2001 at Dragvollstudenter av edel årgang tok initiativ til seniorforum. Formålet med tiltaket var å gi et tilbud til godt voksne studenter og andre pensjonister som ønsket påfyll av mer kunnskap.

86-årig student
Forelesningstemaene så langt har hatt stor spennvidde; fra "Verdal-raset", via "Papirets historie" og til "Grensetraktaten av 1751 mellom Norge og Sverige". Den eldste senioren er 86 år. Den yngste litt over seksti.

I høst er Seniorforum imidlertid mer dagsaktuelle i sine forelesninger. Etter ønske fra deltagerne er Midtøsten tema. Seniorene gleder seg til å høre mer om politikk, historie og kultur fra en del av verden som preger nyhetsbildet på godt og vondt. Seniorleder Dalen har brukt sitt store kontaktnett for å finne forelesere som stiller opp.

- Jeg møter stor velvilje når jeg spør. Det vanker ei flaske vin i belønning, men det er alt. I tillegg er Seniorforum et sosialt møtested der pensjonister, med bakgrunn i egne erfaringer, kan møtes for å diskutere faglige spørsmål, sier Dalen.

HJERNEFØDE: Mens kaffe og wienerkringle går ned kommer spørsmålene opp. Spørsmålene etter pausen var i hvert fall mange.
Ingen sover i timen
- Høstens tema er midt i blinken for meg. Jeg har et kvart grunnfag i kristendomskunnskap, sier en av tilhørerne til Universitetsavisa. Flere av de fremmøtte studerer på Dragvoll og i takt med nyhetsbildet er lysten stor til å lære mer om Midtøsten. Dagfinn Rian tror seniorenes livserfaringer gjør dem til gode lyttere

- Interessene i denne aldersgruppen er nødvendigvis mange og forskjellige. Spørsmålene spenner derfor vidt. Dette er ikke en gjeng med gamlinger som sitter og sover, humrer Rian som satte pris på alle spørsmålene.

- Jeg er vant til oppmerksomme studenter også jeg da, smiler han.

10.oktober møtes seniorene igjen for å høre litteraturforsker Gunnar Foss forelese om bønnetepper, flygetepper og prekestoler i bøkene til Solstad, Kjærstad og Fløgstad.

Tekst og foto: Vemund Venn