MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Lars Onsager på frimerke (18.9.03, 10:38)

Posten Norge lanserer to frimerker i sin nye serie med Nobelprisvinnere. Først ut er tidligere student og æresdoktor ved NTH, Lars Onsager.

Slik ser det nye frimerket med Lars Onsager ut.
Postens nye serie om norske Nobelprisvinnere innledes i dag (torsdag). Lars Onsager og Bjørnstjerne Bjørnson er først ut. Onsager er trolig den første person med tilknytning til NTH/NTNU som kommer på frimerke.

Opplag på 800.000
Valget av Onsager som frimerkemotiv gleder spesielt matematikkprofessor Helge Holden, som leder Onsagerkomiteen ved NTNU. Sammen med to andre professorer var det Holden som foreslo for Posten at Onsager kunne være et godt frimerkemotiv. Tidspunktet for utgivelsen passer ekstra godt ettersom det i år er 100 år siden Onsager ble født. Frimerket med portrettet av Onsager er nå trykket opp i 800.000 eksemplarer.

FAKTA

LARS ONSAGER (1903-76) var bare 16 år da han ble tatt opp som student ved NTH. I 1925 fikk han diplomen som kjemi-ingeniør. Som nyutdannet sivilingeniør tenkte han ut teorien som 40 år senere (i 1968) ga ham Nobelprisen. Omtrent hvert femte år gjennom hele sin forskerkarriere lanserte han avgjørende gjennombrudd på stadig nye fagfelt innen vitenskapen.

Onsager oppholdt seg mesteparten av livet utenfor Norge. Han arbeidet i Danmark, Tyskland og Sveits. I 1928 reiste han til USA. Her gjestet han en rekke universiteter, før han ble ansatt og senere utnevnt til professor ved Yale-universitetet. I 1945 ble han amerikansk statsborger.

Onsager tok doktorgraden i matematikk. Nobelprisen fikk han imidlertid i kjemi, men prisen kunne like gjerne vært knyttet til fysikk. Han ble utnevnt til æresdoktor ved en rekke universiteter, blant annet Harvard, Cambridge, Oxford og NTH (I 1956). Ofte blir han regnet som en amerikansk prisvinner, men mesterparten av forskningen som ga ham Nobelprisen ble altså utført mens han ennå var norsk statsborger.

Har prøvd å gjøre navnet kjent
- Dette er fantastisk hyggelig for alle som setter pris på ham og som har prøvd å gjøre navnet hans kjent, sier Helge Holden. Onsagerkomiteen har arbeidet aktivt i mange år. De har blant annet arrangert spesielle gjesteforelesninger og opprettet et gjesteprofessorat knyttet til navnet til berømte forskeren. Komiteen har også gitt ut Onsagers samlede verker.

- Det er ikke mange som blir nominert til Nobelpris i to fag, slik som Onsager ble. Dessuten finnes det mange anekdoter om ham som gjør ham til en spennende person, sier Holden.

Frimerkekjendiser
Onsager er ikke den eneste NTH-student som har vunnet Nobelprisen. Ivar Giæver ble uteksaminert fra NTH i 1952 og mottok Nobelprisen i fysikk i 1973 for sitt arbeid med superledere. Om han også blir frimerkepryd, er foreløpig uvisst. Tilfeldighetene har ordnet det slik at Giæver faktisk kommer til NTNU 29.september for å holde årets Onsagerforelesning. Temaet for forelesningen, som holdes i Realfagbygget, er biosensorer.

Posten Norge har tidligere gitt ut en serie frimerker med vinnere av Nobels fredspris.

Portrettet til Lars Onsager finnes fra før også preget på en medalje. Den deles ut til innehaverne av et gjesteprofessorat ved NTNU, oppkalt etter Nobelprisvinneren.
Av Tore Hugubakken