MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Snøhvits bestefar blir ridder (19.9.03, 12:54)

Utbyggingen av det gigantiske gassfeltet Snøhvit ville neppe skjedd uten professor emeritus Einar Brendeng. Nå blir han slått til ridder av St. Olavs Orden.

Professor emeritus Einar Brendeng ble pensjonist for mange år siden, men nekter å nyte sitt otium. I en alder av 79 år arbeider han fortsatt lange dager på sitt arbeidskontor på Gløshaugen, som vitenskapelig rådgiver for Sintef.

1. februar 1951 begynte Einar Brendeng ved Institutt for kuldeteknikk, som det het den gang. Over 50 år senere holder han fortsatt dampen oppe som forsker.
- Hans vitenskapelige karriere har ført til betydelige resultater for norsk næringsliv, og det har satt norske ingeniører på det internasjonale kartet, sier tidligere kollega Ola Magnussen ved Institutt for energi- og prosessteknikk.

Idé om nedkjølingsteknologi
Det er for sin forskningsinnsats innenfor LNG-teknologi at Brendeng nå blir Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Tidlig på 70-tallet innså han at teknologi for nedkjøling av naturgrass til flytende form (LNG) ville bli viktig for at norsk gass kunne nå det internasjonale gassmarkedet. I 1984 inngikk han en avtale med Statoil om utvikling av LNG-teknologi for det som den gangen ble kalt Askeladden, men som i dag er bedre kjent som Snøhvit.

Brøt teknologimonopol
Et amerikansk selskap hadde på den tiden nærmest verdensmonopol på leveranse av de store spiralrørvarmevekslerene, noe som var avgjørende for LNG-teknologien. Prisen var imidlertid for høy til at dette kunne kjøpes av andre. Brendeng og co. startet derfor arbeidet med å knekke kodene og utvikle norskeid teknologi på området. Forskningen resulterte i tolv doktorgrader og i at Statoil i dag eier teknologi for produksjon av spiralvarmevekslere. På denne måten ble monopolet brutt og det ble konkurranse om LNG-teknologi. Dette førte igjen til at Snøhvitfeltet blir bygget ut med norskeid teknologi.

- Uten Einars framsyn og visjoner i 1984 og det harde forskningsarbeidet som fulgte, ville neppe Snøhvitutbyggingen vært en realitet, er attesten fra professor Ola Magnussen.

Utviklet riktig isolasjonssystem
Brendeng får også æren av suksessen til Moss Design Kuletankskip. Professoren hadde i mange år utviklet isolasjonssystemer for fryseskip. Amerikanerne hadde mislykkes med å utvikle LNG-skip fordi de ikke hadde kunnskaper om hvordan isolasjonssystemene skulle være. Et godt isolasjonssystem var helt avgjørende hvis en skulle hevde seg i markedet.

Moss-Rosenberg Verft visste imidlertid at det satt en kar i Trondheim som kunne hjelpe dem. Med Brendengs ideer lyktes det verftet å utvikle kuletankskip. Og i dag har de en markedsandel på over 60 prosent av verdens LNG-flåte.

Deler æren med staben
Einar Brendeng har i dag hendene fulle med utvikle teknologi for produksjon av LNG i mindre skala. Mange steder har ikke bygd ut en infrastruktur for energitilførsel. Småskaladistribusjon av LNG vil være en løsning. Planen er å vise ideene til interessenter i Asia.

Selv tar hovedpersonen ridderutnevnelsen med akademisk beskjedenhet: - Jeg velger å ta imot ordenen, men det er som representant på vegne av en stab.

Tekst og foto: Tore Hugubakken