Rektor: Overrasket over frakobling fra eier
(23.9.03, 16:57) Fraværet av en tydelig kobling mellom det norske samfunn som eier av utdanningsinstusjonene og lærestedene, er påfallende i Ryssdal-utvalgets forslag, synes rektor Eivind Hiis Hauge. Rektor Hiis Hauge understreker at hans kommentar til Ryssdalutvalgets innstilling er umiddelbar, han har ikke fått tid til å sette seg særlig inn i forslaget foreløpig. Rektor deltar på et internseminar med NTNUs dekaner på Røros, og han påpeker at skepsis til at institusjonene i større grad dekobles fra eier, er en felles reaksjon fra deltagerne på Røros.
|
Rektor Eivind Hiis Hauge.
Foto: Rune Petter Ness |
Utydelig kobling
- Forslaget innebærer at det blir en utydelig sammenheng mellom det norske samfunn som eier og oppdragsgiver for institusjonene og lærestedene. Ansvaret for helheten er borte – en merkelig modell, synes rektor som er skeptisk til at utdanningsinstitusjonene skal slippes løs som stiftelser i en "ukorrelert verden".
I modellen som foreslås er kvalitetsorganet NOKUT tillagt oppgaven med å sikre lærestedenes kvalitet, og rektor er skeptisk til at dette ferske organet kan fylle en slik funksjon. Det såkalte foretaksmøtet som dialogforum mellom eier (departementet) og institusjon tviler han på vil fungere tilfredsstillende.
Fortsatt fri utdanning
Han er også klar på at høyere utdanning bør være et gode som er tilgjengelig for alle.
- Rett til gratis utdanning er et prinsipp som har lang hevd i det norske samfunn, påpeker rektor. – Skal vi fravike det må vi ha meget gode argumenter, understreker han.
– Vi må studere de modeller utvalget skisserer grundig, sier Hiis Hauge, som er oppatatt av å få til en god intern prosess for høringsuttalelsen fra NTNU.
Av Arne Asphjell Les hovedartikkel:
Stor skepsis til Ryssdal-forslaget
|