MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FORSKNINGSDAGENE:
Forhekset av posisjonstallenes magi (25.9.03, 14:23)

Gi en tolvåring et foredrag om evolusjon av posisjonstallsystemet, og ungen syns det er dødsspennende! Rarere ting skjer hele tiden under Forskningsdagene.

Gi tolvåringer et foredrag om evolusjon av posisjonstallsystemet, og podene står som fjetret! I hvert fall når foreleseren er en god forteller og heter Allan Krill.
Klokka er nesten 09.00,og sjuendeklassen ved Børsa barne- og ungdomsskole kommer til Torget i Trondheim for å delta på Forskningsdagene. De starter i samlet tropp, men vel inne i hovedteltet sprer de seg i alle retninger.

Nina Kjærem, Jan Kåre Floran og Henrik Syrstad Moen velger standen for Materialer og energi som første stopp. Snart er de oppslukt av å teste ulike materialer. Hva er sterkest av messing, stål, aluminium og titan, og hva kan materialene brukes til?

Henrik er spesielt fascinert, og kameratene må nærmest slepe ham videre til neste stand. Øyne og ører er vidåpne og tida flyr kjempefort. Altfor snart er det tid for lunsjpause. - Ikke alt er like lett å forstå, men det er artig likevel, mener Nina. - Kjempeartig, understreker trekløveret samstemmig.
Hva er sterkest, stål eller titan? Nina Kjærem, Jan Kåre Floran og Henrik Syrstad Moen legger kreftene til i testing av materialer.
Fast tradisjon
Børsa barne- og ungdomsskole har lagt inn Forskningsdagene på årsplanen, og har gjort det til en tradisjon for sjuendeklassingene. – Dette gjør vi til tross for at det gjør et dypt innhogg på stramt skolebudsjett, sier matematikklærer Anne Grethe Wis. Wist deltok for andre år på rad i år og forteller at tilbudet er svært populært og at elevene gleder seg i lang tid på forhånd.

– Elevene lærer mye og blir inspirert og motivert av det de opplever. Særlig liker jeg matematikkspillene og eksperimenter som skolen vi ikke får til å lage sjøl. Til sammen er dette med på å styrke interessen for realfag. Dette er spesielt viktig for jentene, mener With.

Alex Strømme ved institutt for biologi forteller det som er verdt å vite om krabber og andre dyr som lever i Trondheimsfjorden.
Hun er også fornøyd med at tilbudene varierer litt fra år til år. Med seg har hun klassestyrer Eivind Gimse, som ikke har vært på Forskningsdagene før men sier han får et positivt førsteinntrykk. Han konstaterer at elevene koser seg, og da er vel alt som det skal være?

Rett i pensum
I nær framtid skal klassen starte et treukers prosjekt om energi og elektronikk. Prosjektet er både teoretisk og praktisk, og omfatter blant annet bygging av strømkretser, kvernkaller og elektromagneter, og besøk på et kraftverk. Målet er at elevene skal skjønne hvordan kretsløpet for strømmen fungerer, hvor avhengige vi er av elektrisk kraft og hvorfor energiøkonomisering er viktig.

Matematikklærer Anne Grethe Wist har god erfaring for at Forskningsdagene motiverer og inspirerer elevene for realfag.
Klassestyrer Gimse blir svært fornøyd når han oppdager flere stander med energi som tema. "Magnetisk og elektrisk frukt", "Test av fornybare energikilder" og "Elektrisk tivoli" treffer midt i blinken, - her blir det mye å snakke om på hjemturen.

Tekst og foto: Synnøve Ressem