MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vikar overtar etter Vigdis (29.9.03, 16:45)

Stillingen som universitetsdirektør etter Vigdis Moe Skarstein vil ikke bli lyst ut med det første, opplyser rektor Eivind Hiis Hauge. En vikar vil fra årsskiftet og inntil videre overta hennes funksjon.

Vikariatet vil høyst sannsynlig vare i hele 2004 og kanskje også inn i 2005. Årsaken til at det ikke vil bli foretatt noen fast tilsetting er usikkerheten som hersker omkring den fremtidige rollen til universitetsdirektøren.

MULIG VIKAR: Assisterende universitetsdirektør Peter Lykke.
Omgjort til kontorsjef-stilling?
I dag er rektor og universitetsdirektør sidestilte ledere på toppen av organisasjonen. Flertallet i Ryssdalutvalget har imidlertid foreslått at universitetene skal ansette rektorer med myndighet som daglige ledere. Samtidig ga NTNUs styre tidligere i år klart uttrykk for at de ønsker seg bare én styringslinje på universitetet, med rektor alene på toppen. I begge modeller er universitetsdirektøren tiltenkt en rolle omtrent som en kontorsjef for administrasjonen.

- Det er i dag vanskelig å forutsi hva som blir resultatet når det gjelder u.dir.-stillingen. NTNUs styre har varslet at de vil ta opp igjen styring og ledelses-saken høsten 2004, og da vil det også være naturlig at universitetsdirektørens rolle blir diskutert. På det tidspunkt vet vi forhåpentligvis også mer om innholdet i den nye universitetsloven, sier rektor Eivind Hiis Hauge.

Berømmer Vigdis
Han beklager at Vigdis Moe Skarstein har sagt opp sin stilling, og berømmer henne for den innsatsen hun har lagt ned for NTNU.

MULIG VIKAR: Organisasjonsdirektør Trond Singsaas.
- Vi har en direktør som er veldig kompetent og drivende. Hun har lagt ned en kjempeinnsats for NTNUs utvikling og det blir ikke lett å erstatte Vigdis, konstaterer Hiis Hauge.

Men hvem overtar?
Rektor vil ikke kommentere hvem som kan komme til å bli konstituert i stillingen som universitetsdirektør. Assisterende universitetsdirektør Peter Lykke (65) har hatt permisjon i vel halvannet år for å jobbe som prosjektleder for innføringen av Kvalitetsreformen ved NTNU. Dette prosjektet avsluttes imidlertid ved årsskiftet og Lykke kommer da tilbake til sin gamle jobb. Lykke fungerte også som universitetsdirektør i et halvt år i 1998 etter at Tor H.Johansen gikk av, og før Vigdis Moe Skarstein ble tilsatt.

Selv om NTNU har en assisterende univ.direktør er det imidlertid fritt opp til styret å avgjøre hvem de vil skal overta stolen til Moe Skarstein. Mens Lykke har hatt permisjon har organisasjonsdirektør Trond Singsaas (53) i en del sammenhenger opptrådt som univ.direktørens stedfortreder. Også teknisk direktør Kjell Næsje (63) må regnes som en "tung", intern kandidat. Næsje var i seks år direktør ved NTH, og har etter omdanningen til NTNU i perioder fungert både som OU-direktør og økonomidirektør.

MULIG VIKAR: Teknisk direktør Kjell Næsje.
Få kvinnelige kandidater
Hvis styret fortsatt ønsker seg en kvinnelig toppleder er det relativt få interne kandidater å velge imellom. Informasjonsdirektør Anne Katharine Dahl er den eneste kvinnelige stabsdirektøren i Sentraladministrasjonen. I tillegg har to fakulteter kvinnelige direktører. Det er Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk (Anne-Ma Hogstad) og Det medisinske fakultet (nytilsatte Anne Katarina Cartfjord).

Stillingen som universitetsdirektør har faktisk også vært utlyst en gang etter 1998. Det skjedde høsten 2001 da stillingen ble gjort om fra åremål til fast ansettelse. Den gang fikk Moe Skarstein en konkurrent i rådgiver Arne Asphjell i Informasjonsavdelingen, men Asphjell kan likevel neppe regnes blant de heteste kandidatene til vikariatet som nå skal besettes

UiO velger å tilsette
Universitetet i Oslo (UiO) stod i sommer i samme situasjon som NTNU, men her har man valgt å fortsette med fast ansatt direktør. I øyeblikket er Inger Stray Lien konstituert i stillingen etter at Tor Saglie fratrådte. Lien - som forøvrig er sivilarkitekt fra NTH og har jobbet flere år samme sted - var en av bare tre søkere som meldte seg da stillingen ble lyst ut i sommer, med søknadsfrist 17.juni. Et eksternt konsulentfirma jobber fortsatt for å bringe fram flere kandidater til toppjobben ved UiO.

Av Jan Erik Kaarø